Hviezda naivného umenia v Piešťanoch

Prezývali ho cestovateľ v papučiach. Emerik Feješ namaľoval stovky neopakovateľných obrazov svetových metropol, ale bol taký chudobný, že na vlastné oči videl nanajvýš dve-tri.

14.04.2017 12:00
Emerik Feješ Foto: ,
Kolekcia obrazov Emerika Feješa cestuje po Slovensku.
debata

Dnes jeho obrazy visia v galériách i u zberateľov po celom svete. Maliara označujú za osobitú hviezdu balansujúcu na hranici naivného umenia a art brut. Kolekcia jeho 65 obrazov zo zbierky Ivana Melicherčíka od vlaňajška cestuje po Slovensku; najskôr ich predstavili v bratislavskej Roman Fecik Gallery, potom Oravskej galérii v Dolnom Kubíne, v Turčianskej galérii v Martine a tento týždeň v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch.

Benátky, Amsterdam, Berlín, Viedeň, Záhreb, ale aj Praha či Bratislava. Z Feješových veselých obrazov sa na diváka smejú paláce, katedrály, kostoly, hrady, radnice, univerzity, námestia – obdivované symboly svetových miest. Blčia ohňom jasných žiarivých farieb, niekomu by azda mohli pripomínať hravý detský kaleidoskop, inému zasa nápaditú sklenenú vitráž. Pestrá paleta farieb, ale aj bezhlavá perspektíva tancujúcich tvarov, ktoré ako-tak držia pohromade chatrné línie, sa zrodili v srdci maliara bez vzdelania, ktorý klenoty architektúry nikdy nevidel a prekresľoval ich zo starých čiernobielych pohľadníc.
Svet osobitého naivistu Emerika Feješa (1904 -...
Svet osobitého naivistu Emerika Feješa (1904 -...
+1Svet osobitého naivistu Emerika Feješa (1904 -...

„Emerik Feješ trel celý život biedu, bol vážne chorý, invalid. Keď mal 45, zostal bez práce. Nesmierne však túžil cestovať a maľovať. Tieto dve vášne pretavil do obdivuhodného diela v ponurej kuchyni domu na periférii Nového Sadu, s malým okienkom obráteným na cintorín,“ hovorí zberateľ Ivan Melicherčík.

V nedostatku peňazí, beznádeji, prebytku bolesti a chorôb a v depresívnej izolácii sa však zrodili unikátne obrazy – svedectvo ľudskej túžby splniť si sen. Feješ bol nezastaviteľný, nedbal na rady ani prognózy lekárov. Maľoval. To jediné ho napĺňalo a udržiavalo pri živote. Farbu si miešal v úsporných množstvách v kovových zátkach z fliaš, opatrne, ako najväčšiu vzácnosť, ju nanášal zápalkami, ba aj klincom, na najlacnejšie baliace papiere. Vzniklo originálne dielo svetového naivizmu, ktoré dnes obdivujú odborníci i milovníci výtvarného umenia.

A tak sa o to, kto má najväčšie právo pýšiť sa Emerikom Feješom, dnes bijú tri krajiny. Narodil sa totiž v Chorvátsku, vojnu prečkal v Maďarsku a väčšinu života býval i zomrel v Srbsku. Na Slovensku sa však nachádza jedna z najrozsiahlejších kolekcií jeho obrazov.

„Ide o prvú výstavu, ktorú sme pripravili v spolupráci s rešpektovaným zberateľom umenia Ivanom Melicherčíkom. V hlavách však už máme aj ďalší projekt, na koniec roka pripravujeme výstavu obrazov legendárneho českého figuralistu Jiřího Načeradského,“ dopĺňa Martin Valo, riaditeľ piešťanskej Galérie Fontána.

Výstava obrazov sveta Emerika Feješa potrvá v Piešťanoch do 1. mája.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #výstava #Emerik Feješ