Výstava: Achilleas Sdoukos stavil na sklo

V exkluzívnej bratislavskej výstavnej sieni Savoy gallery v hoteli Carlton sprístupnili výstavu Krehká krása, na ktorej predstavujú svoje diela maliarka Ingrid Zámečníková a jej syn, mladý sklársky výtvarník Achilleas Sdoukosa.

16.04.2017 12:00
debata

Hoci názov výstavy charakterizuje diela oboch umelcov, každý má svoj originálny prejav. Zvláštne je najmä umenie dizajnéra Achilleasa Sdoukosa, lebo je zo skla. Autor verí, že tento materiál obsahuje všetky možnosti: „Môj cieľ je originalita, pokrok a dizajn bez hraníc v každej podobe, ktorú mi sklo umožní,” vyhlasuje a aj to napĺňa.

Výstavu Krehká krása si môžete pozrieť v... Foto: archív autorky
Krehká krása Výstavu Krehká krása si môžete pozrieť v bratislavskej výstavnej sieni Savoy gallery.

Povedzme si najprv niečo o samotnom umelcovi, keďže má nápadné cudzokrajné meno: Achilleas Sdoukos sa narodil 8. marca 1985 v Bratislave, študoval dizajn a tvarovanie dreva na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru a v rokoch 2008 – 2013 pokračoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Najprv to bolo sklo u profesora Viktora Oravca a potom socha, objekt a inštalácia u profesora Jána Hoffstädtera. Achilleas Sdoukos žije v Bratislave a venuje sa voľnej sklenej plastike, objektu a v súčasnosti (v ateliéri Fenix Glass Design) najmä interiérovému dizajnu. Je zároveň úspešným autorom mnohých sklených solitérov, plakiet i športových trofejí. Má bohatý výstavný program a jeho diela sú súčasťou mnohých zbierok a privátnych i verejných interiérov u nás i v zahraničí.

Od detstva vyrastal Achilleas v umeleckom prostredí. Jeho matka je známa slovenská maliarka Ingrid Zámečníková (vystavujú spolu) a otec je Grék. Tento grécky otec ho umelecky prepája s antickou kultúrou, čo na diele mladého sklára vidno. Achilleas Sdoukos sa okrem výtvarného umenia (sú to už spomínané voľné sochárske kompozície, objekty, priestorové či závesné solitéry, ale aj kompletné dizajnové riešenia konkrétneho prostredia) venuje tiež hudbe.

Achilleas Sdoukos je neustále na cestách medzi strednou Európou a Balkánom a aj to ho inšpiruje. V súčasnosti hľadá nové možnosti práve v magickom skle. Tento krehký a zároveň pevný materiál premieňa do tekutého stavu a obohacuje ho oživujúcim svetlom. Fascinuje ho vnútorný život skla, priehľady a svetelné lomy. Inšpiruje sa prírodou, rád prepája sklo s kameňom, drevom a inými materiálmi.

Nekonečným zdrojom inšpirácie je pre tohto výtvarníka antická mytológia. Prekvapuje tým, že zo skla robí aj sochy, pridáva mu farebnú podobu a zároveň zachováva to najmagickejšie, čo sklo k dispozícii má – pracuje aj s jeho priezračnosťou a krehkosťou. Sám o tom hovorí: „Pri svojej tvorbe sa často inšpirujem bájnymi príbehmi starých Grékov. Tieto príbehy, podobne ako biblické, sú nevyčerpateľné a dávajú dizajnu jeden zvláštny rozmer. Sklo, aj keď je priesvitné, nesmie byť prázdne. Musí mať v sebe už spomínanú dušu, ktorá z neho robí niečo výnimočné. Pozerajte sa chvíľu do skla. Objavíte v ňom všetko: od zrkadla až po dno prudko tečúcej rieky. Objavíte v ňom oči neznámej krásavice, ale aj jej slzy či tečúce vlasy, zazriete v ňom kus nejakého mýtu, ktorý vám niečo pripomína."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Krehká krása