Ivan Mládek: Minimalizmus? Málo čiar s veľkým obsahom

Na konte má viac ako šesťstopäťdesiat pesničiek, z ktorých mnohé zľudoveli. Nie je však veľa tých, čo vedia, že český spevák, textár, skladateľ, hráč na bendže a večne usmiaty zabávač Ivan Mládek aj maľuje. Aj jeho obrazom kraľuje humor. Po prvý raz ich možno vidieť v Bratislave. Výstavu v Galérii Michalský dvor nazval Akčný minimalart. „Navrhli mi, aby som pre túto výstavu namaľoval niečo nové. Tak prišiel na svet obraz Bača ide do hôr,“ povedal autor na vernisáži.

20.04.2017 09:00
Ivan Mládek Foto:
Výstava Ivana Mládka potrvá v Galérii Michalský dvor do 23. apríla (na snímke Ivan Mládek: Wilhelm Tell so synom v Prahe).
debata (1)

„Svojmu otcovi maliarovi som sa v detstve ubránil. Maľovaním som sa zlákať nenechal, dal som prednosť muzike,“ spomína Ivan Mládek. Otcov maliarsky stojan vytiahol z pivnice v polovici 70. rokov. Vtedy nová kapela Banjo Band sa rozhodla prezentovať vernisážou. Ale hoci traja z jej členov boli výtvarníci, ani jednému sa maľovať nechcelo. „Nakoniec som sa tejto nebezpečnej úlohy zhostil sám. Ale dodnes sa za svoje prvé dielka, v ktorých som sa snažil byť ešte primitívnejší ako naivní maliari, hanbím,“ pokračuje Ivan Mládek.

Po tom, čo zavrhol naivizmus, vymyslel si obrátenú perspektívu. „Takú kravinu mohol vymyslieť len niekto, kto nie je maliar, tvrdil jeden z mojich kamarátov,“ priznáva Mládek. Obrazy, ktorými provokoval, pripomína prvá časť výstavy. Po desaťročnej tvorivej pauze prišiel nedávno s novým štýlom, ktorý nazval akčný minimalizmus. Najnovšie obrazy vystavuje v druhej časti expozície. „Je to málo čiar s veľkým obsahom. Vymýšľanie niečoho, čo nemá ruky ani nohy, mi zaberie oveľa viac času ako maľovanie,“ opisuje novú metódu. A ako dlho obraz maľuje? Pol hodiny aj rok, vtipkuje všestranný umelec, ktorý začiatkom februára oslávil sedemdesiate piate narodeniny.

Ivan Mládek: Objav bidetu Foto: Anton Kocian
Ivan Mládek Objav bidetu Ivan Mládek: Objav bidetu

„Výstava láka množstvo ruských a poľských turistov. Chytľavá pesnička Jožin z bažin sa v oboch krajinách stala veľkým hitom, tak sú zvedaví na jeho obrazy,“ hovorí galerista Juraj Ulický. Dva roky vraj trvalo, kým sa mu podarilo dostať Mládkovu výstavu do Bratislavy. „Dnes si už ani Eskimáci nevedia predstaviť život bez pesničky Jožin z bažin. Dozvedel som sa to z rozprávania jedného cestovateľa,“ pridáva Ivan Mládek. Ale netreba za tým vraj hľadať jeho podnikateľské schopnosti. Za popularitu v zahraničí je vraj zodpovedný internet.

Netají, že oveľa viac svojich obrazov porozdával, ako predal. S mnohými sa ani nechystá rozlúčiť. A ceny tých, ktoré je ochotný predať, nie sú nízke. Napriek tomu plátno Pani Babišová prebaľuje malého Andreja, ktoré ešte v galérii visí, má už nového majiteľa. „Najviac mojich obrazov sa potuluje po svete. Noemova archa dokonca visí v Bank of America v San Franciscu,“ dodáva. Výstava Ivana Mládka bude v Galérii Michalský dvor do 23. apríla. Odtiaľ sa odsťahuje do chomutovskej Galérie Zlatý klenot.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #hudobník #zabávač #Ivan Mládek #Akčný minimalart