Tatranskej výstave v Galérii v podkroví dominuje rôznorodosť a farebnosť

Tatry sa dostali do umeleckého povedomia európskych autorov. V Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici sprístupnili výstavu Tatranské impresie.

25.04.2017 13:43
výstava Tatranské impresie Foto:
Juraj Tkáčik (Slovensko): Slovenská krajina
debata

Podporovateľ a tvorca myšlienky uskutočniť v Tatranskej Štrbe maliarsko-sochárske sympózium Peter Kubaško a kurátorka výstavy Ľubomíra Kubašková, prezentujú v Galérii v podkroví diela, ktoré boli vystavené na19 ročníkoch maliarsko-sochárskych sympózií v tatranskom horskom mestečku.

A tak ako panuje v menách maliarov a sochárov rôznorodosť v ich národnosti a príslušnosti, tak cirkuluje téma Tatier v zobrazených dielach. Keď sa prejdete do 26. mája 2017 medzi obrazmi v Galérii v podkroví, nájdete tu stredoeurópskych majstrov, ktorí sa líšia témou i spracovaním.

Na žiadnej výstave nesmie chýbať žena. Prečo práve tento obraz? Je výrazný.

Taras Usik (Ukrajina): Akt Foto: Marek Durdiak, Literárne a hudobné múzeum ŠVK
Tatranské impresie Taras Usik (Ukrajina): Akt

Ďalší umelci tiež chytili dláto, štetec a farby do ruky, aby vytvorili pompézne diela vystavené v podkroví. Svieti tu Banská Štiavnica, Popradské pleso, Nevesta hôľ z dreva a nemôžete obísť ani portrét tvorcu myšlienky Petra Kubaška. Kresba uhlom je dominantná a aj keď skromne stojí v rohu, je hviezdou vo výstavnej sieni.

Na výstave Tatranské impresie nemôžete obísť... Foto: Marek Durdiak, Literárno - hudobné múzeum ŠVK
výstava Tatranské impresie Na výstave Tatranské impresie nemôžete obísť ani portrét tvorcu myšlienky Petra Kubaška.

Umelci z Ukrajiny, Česka, Poľska či domáci majstri, sa rozhodli pre rôznorodosť a farebnosť, ktoré výstave nemôžeme uprieť. Príďte sa umelecky povzniesť do Galérie v podkroví v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví #Tatranské impresie