Bodovali výtvarníci, čo prekračujú hranice

Po búrlivej diskusii, ktorá sprevádzala výber finálovej štvorky, vyhlásila medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana mená finalistov.

26.04.2017 14:00
debata

V zápolení o finančnú odmenu 2¤600 eur a rezidenčný pobyt v New Yorku sa tento rok stretnú Apart Collective, Katarína Hrušková, Nik Timková a Zuzana Žabková.

Medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana v... Foto: NADÁCIA CENTRUM PRE SÚČASNÉ UMENIE
Oskár čepán cena Medzinárodná porota Ceny Oskára Čepana v inštalácii Jozefa Jankoviča.

„Rozhodli sme sa vybrať umelcov, ktorí sa snažia prepájať tradične ohraničené polia, či už medzi disciplínami, alebo v rámci oddelených rolí v nich, ako je napríklad umelec a kurátor, alebo v európskej tradícii zakorenené rozdelenie medzi jednotlivcom a kolektívom, a teda aj umelcom a umením,“ zdôvodnila porota.

Od verejných akcií, tvorby výstav, umeleckých a kurátorských praktík až po vydavateľskú činnosť – tomu všetkému sa venuje platforma Apart Collective. Pracujú so stále rastúcou sieťou umelcov, kritikov, akademikov a dizajnérov a vytvárajú pritom nové modely spolupráce. Katarína Hrušková zaujala silným vizuálnym jazykom. Vo svojej tvorbe spája intimitu s nestálosťou, hovorené slovo so živým telom.

Móda s hudbou a vizuálnym umením sa prelína v prácach Nik Timkovej. Narušuje nimi predstavy o prirodzenosti materiálov a spochybňuje hranice medzi iróniou a úprimnosťou alebo vysokým a ľudovým. Napätie medzi živou udalosťou a dokumentáciou provokuje Zuzanu Žabkovú, ktorá prepája performance, video a inštaláciu ako umelkyňa, tanečníčka i choreografka. Vo štvorlístku finalistov bola už v roku 2013.

Ambíciou súťaže o prestížnu cenu je podporiť mladé experimentálne umenie. V 22. ročníku súťaže pre umelcov do štyridsať rokov posudzovala porota 49 portfólií. „Boli pomerne rôznorodé. Bola som fascinovaná, ako jednotlivé diela prekračujú limity a hranice súčasnej umeleckej tvorby,“ uviedla holandská umelkyňa a galeristka Kiki Petratou. Finalistov vyberala spolu s britskou kritičkou Lily Hall, maďarským kurátorom Barnabásom Bencsikom, českým publicistom Michalom Novotným a riaditeľkou Východoslovenskej galérie v Košiciach Dorotou Kenderovou.

Na vytvorenie diela, s ktorým budú súťažiť o víťazné vavríny, majú finalisti pol roka, potom ich vystavia v Nitrianskej galérii. Meno víťaza vyhlási porota v priebehu výstavy, ktorá potrvá od 9. novembra do 3. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana