Nová Cvernovka pozýva na Sviatok práce do školy

Adresa sa zmenila, tradícia trvá. Kreatívna komunita ľudí, ktorí sa v júli minulého roka museli vysťahovať z priestorov bývalej bratislavskej Cvernovky, ponúkne 1. mája verejnosti opäť možnosť zoznámiť sa s ich prácou.

29.04.2017 16:00
cvernovka Foto:
V poradí 7. ročník Dňa otvorených ateliérov sa bude konať v areáli bývalej školy na Račianskej ulici, kam sa umelci po roku presťahovali.
debata

V poradí 7. ročník Dňa otvorených ateliérov sa bude konať v areáli bývalej školy na Račianskej ulici, kam sa umelci po roku presťahovali.

Dizajn, fotografia, architektúra… Návštevníci budú môcť počas dňa nahliadnuť do vyše 40 umeleckých ateliérov, ktoré si pre nich pripravili aj bohatý sprievodný program. Svoje diela vystavia výtvarníci a grafickí dizajnéri ako Patrícia Koyšová, Matúš Lelovský, Tomáš Klepoch či fotografi Boris Németh a Peter Gall, na ľudí čakajú aj koncerty, čítačky či diskusie.

Priestor pre verejnosť

Oslava Sviatku práce v kreatívnom prostredí by však nebola možná bez iniciatívy Nadácie Cvernovka, ktorá vyhostený tvorivý potenciál zastrešila a našla mu nový domov práve v budove bývalej chemickej školy. "Mali sme pocit, že je to dôležité nielen pre nás, ale aj pre hlavné mesto a celkovo kultúrnu scénu. Nikto, samozrejme, nevedel, či sa to podarí, no v momente, keď sme od bratislavskej samosprávy získali prenájom, nebolo cesty späť. Napriek problémom s financovaním a rôznymi povoleniami sme išli do toho,“ priblížil spoluzakladateľ Nadácie Cvernovka, grafický dizajnér Boris Meluš.

Po roku tvrdej práce sa im nakoniec podarilo brány školy otvoriť verejnosti, aj keď rekonštrukčné práce ešte zďaleka nie sú na konci. Počas Dňa otvorených ateliérov nebude napríklad sprístupnený kultúrny priestor určený pre verejnosť. Ten by chceli dokončiť na jeseň. "Cieľom nadácie bolo vytvoriť to, čo v bývalej Cvernovke oficiálne neexistovalo. Nebol tam žiaden priestor, ktorý by sme skolaudovali pre verejné akcie. Tu by sme to chceli mať. Na 600 štvorcových metroch by sa v budúcnosti mali konať koncerty, divadlo, diskusie či prednášky. Druhá vec je samotný areál okolo školy. Väčšina z neho bude verejnosti sprístupnená vo forme parku, časom možno pribudne aj miesto pre športové aktivity,“ dodal Meluš, podľa ktorého by chceli v budúcnosti čo najviac sprístupniť celý areál.

Využiť potenciál

Budovu bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici navrhol známy československý architekt Vladimír Karfík, ktorý pre Tomáša Baťu projektoval aj mesto Zlín. Pôvodne administratívnu budovu k neďalekému závodu Dynamit-Nobel zmenili na školu až po niekoľkých rokoch. Čo najviac z pôvodnej architektúry, ale aj zo školského mobiliáru chemickej priemyslovky sa snažilo pri rekonštrukcii zachovať aj nové kultúrne centrum. Pre pleseň, ktorá sa v budove rozšírila počas jej nevyužívania, však museli časť pôvodného vybavenia vyhodiť. Podľa Meluša sa však snažili zachovať všetko, čo sa dalo: "Neskôr by sme to chceli vsadiť naspäť do budovy, či už do verejných priestorov, alebo ateliérov.“

Okrem samotnej budovy školy získala Nadácia Cvernovka na jeden rok do prenájmu aj priľahlý internát. V júni by však chceli samospráve predložiť návrh, aby im z jedného roka predĺžili nájom na 25 rokov, tak ako v prípade budovy školy. Budova internátu by mala plniť skôr sociálnu funkciu. Rozvojový plán areálu a obsahový koncept pre využitie budovy internátu plánujú predstaviť aj počas Dňa otvorených ateliérov v rámci diskusie Potrebuje Bratislava Cvernovky?, ktorá sa bude konať o 14. hodine v Ateliéri Svetlík.

Predstavitelia nadácie by boli radi, ak by sa ich prípad stal do budúcnosti precedensom. Podľa slov Borisa Meluša o tom často diskutujú práve s Bratislavským samosprávnym krajom: "Majú mnoho takýchto budov. Zaujíma ich, akou formou nájsť partnerov na ich využívanie. Samozrejme, môžu ich predať a z peňazí opraviť cesty. Za pár rokov sa tak ich hodnota bude znižovať, budovu možno niekto zbúra, prípadne prerobí na komerčné účely. Keď si však kraj dá tú námahu a nájde si partnera, ktorý v starých budovách vie plniť funkcie nezaložené primárne na zisku, je to pre spoločnosť určite prínos.“

Z programu Dňa otvorených ateliérov

  • 17. h Čau o Piatej: Robo Roth číta Štrpku
  • 19. h Site Specific Performance: FROOT
  • 19. h Premietanie filmu Piata loď (Premietáreň)
  • 18. až 22. h Koncerty: Elections in the Deaftown, Soté, Talent Transport, Chiki liki Tu-a
  • 24. h B-Complex + Inso

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #1. máj #Cvernovka #Deň otvorených ateliérov