Slovenská fotožurnalistika napreduje. Aj vďaka súťaži

Mladých konfrontácia láka. Dokonca ani študenti sa neboja prihlásiť do súťaže Slovak Press Photo. „Je ale veľa výborných profesionálnych fotožurnalistov, ktorí tvrdia, že na súťaže už nemajú vek. Nie je to pravda. Každý by mal poslať svoje najsilnejšie a najreprezentatívnejšie fotografie,“ hovorí Jana Hojstričová. Fotografka, pedagogička a členka medzinárodnej poroty, ktorá hodnotí súťaž od začiatku.

10.05.2017 09:00
debata
Grand Prix získal minulý rok Ivan Holub... Foto: Ivan Holub
Ivan Holub Večera Grand Prix získal minulý rok Ivan Holub fotografiou Večera.

Úroveň slovenskej fotožurnalistiky sa podľa jej skúsenostní zvyšuje. Znižuje sa počet prác, ktoré porotcovia vyradia už v prvom kole. Sú však kategórie, ktoré pokrivkávajú. „Veľa profesionálnych autorov napríklad fotografuje prírodu a krajinu, ale svoje fotografie neposielajú,“ vysvetľuje Hojstričová. Hodnotenie páči – nepáči neobstojí. Názor na kvalitnú novinársku fotografiu musí každý člen poroty dôkladne vyargumentovať. Nástojí na tom viacnásobný víťaz najprestížnejšej súťaže World Press Photo Stanley Greene. Americký fotograf, ktorý bude už po tretí raz porote predsedať, a jeden zo zakladateľov medzinárodnej agentúry NOOR.

„Ako každý rok aj v 6. ročníku Slovak Press Photo máme novinku. Kategória Stredoeurópska fotografia sa okrem autorov z Česka, Maďarska, Poľska, Rakúska a Ukrajiny otvára aj fotožurnalistom zo Slovinska, čím rozširujeme záber súťaže v rámci stredoeurópskeho regiónu,“ hovorí riaditeľka Slovak Press Photo Jana Garvoldtová. Priestor na medzinárodnú konfrontáciu dáva aj kategória Študenti a mladí do 25 rokov. Slovenskí fotografi môžu okrem toho súťažiť v ďalších siedmich kategóriách: reportáž, aktualita, portrét, každodenný život, svet umenia, šport a príroda. V každej oceňuje porota tri najlepšie snímky, na absolútneho víťaza čaká Grand Prix.

Rozhodovať o nich bude tento rok americká dokumentaristka Nina Berman, ktorá na konte aj dve víťazstvá vo World Press Photo. A najnovšie fotografie bude pod názvom Pohľad na Ameriku: 2002 – 2017 vystavovať od konca júna v Galérii mesta Bratislavy. Posudzovať súťažné príspevky bude spolu s mladou ruskou fotografkou Mariou Turčenkovou. Talentovaná dokumentaristka žije v Paríži a publikuje vo významných medzinárodných periodikách. Ich partnermi v hodnotiacom dialógu budú Jana Hojstričová, Jindřich Štreit a Stanley Greene.

Už tretí rok sa otvára kategória krátkych spravodajských, dokumentárnych a reportážnych videí, ktoré vznikli na publikačné účely. Ocenené videá aj krátke dokumenty o víťazoch odvysiela RTVS. Do 6. ročníka Slovak Press Photo môžu autori svoje fotografie a videá prihlasovať od 17. mája do 29. augusta len v elektronickej podobe. Porota ich zhodnotí začiatkom septembra. Na jeseň vyhlásia laureáta Grand Prix. O niečo neskôr, v rámci otvorenia výstavy najlepších súťažných fotografií, aj víťazov jednotlivých kategórií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo #Jana Garvoldtová #Stanley Greene #Jana Hojstričová