Príbeh žilinskej synagógy: Od betónovania k umeniu

Galériu súčasného umenia otvoríme v žilinskej synagóge v roku 2014. „Bol to nereálny cieľ,“ hodnotí s odstupom rokov Marek Adamov. Šéf občianskeho združenia Truc sphérique, ktoré sa rozhodlo národnú kultúrnu pamiatku zrekonštruovať a vniesť do jej priestorov život. „Ale nebyť naivnej viery, že sa to dá, by sme ani nezačali. Taký je náš spôsob motivovania sa. Zľahčujeme si náročnosť veľkých úloh, aby nás neodrádzali,“ pokračuje.

12.05.2017 12:00
Nová synagóga Žilina Foto:
Budovu žilinskej synagógy navrhol nemecký architekt Peter Behrens na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia.
debata

Zanedbanú, neskoršími zásahmi poznamenanú a časom ohlodanú neologickú synagógu zachránili. A dokázali jej aj vrátiť pôvodnú krásu z čias vzniku. Keď ju nemecký architekt Peter Behrens na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia navrhoval, nemohol tušiť, že pôvodnej funkcii bude slúžiť len krátko. Po druhej svetovej vojne ju nový režim zmenil na divadelnú a koncertnú sálu, neskôr na vysokoškolskú aulu, napokon v nej bolo do roku 2010 kino.

Aj predstavy, že na všetko bude stačiť milión eur, sa ukázali naivné. „Nakoniec sme ho ale o veľa neprekročili. Sme na sume milión dvesto-, tristotisíc, ale v skutočnosti sa urobila robota takmer za dva milióny. Veľmi veľa vecí spravili dobrovoľníci, architekti a projektanti urobili bezplatne robotu za desiatky tisíc, veľa firiem nám darovalo materiál alebo práce, mesto pomohlo s odvozom odpadu, my sami sme sa tomu venovali popri vlastnej práci,“ vysvetľuje Marek Adamov, ktorý so združením Truc sphérique prevádzkuje multikultúrne centrum Stanica Žilina-Záriečie.

Pohľad na oltár
Kultúrna pamiatka
+7Kupola synagógy

Na stavbe je stále rušno. Na definitívne dokončenie ešte čaká množstvo detailov – mobiliár, osvetlenie, interiérové dvere a podobne. V posledných dňoch však ruch opanoval Novú synagógu z iných dôvodov. Pripravuje sa na slávnostné otvorenie koncertom, ktorý sa bude konať v piatok o 18. hodine. A venujú ho všetkým, čo s rekonštrukciou jednej z najpozoruhod­nejších pamiatok medzivojnovej architektúry s celoeurópskym významom v priebehu šiestich rokov pomohli.

Ich mená zaznejú v skladbe, ktorú Marek Piaček skomponoval práve pre túto príležitosť. Uvedie ju spevácky súbor Octet Singers s členmi žilinského Štátneho komorného orchestra. Takmer tritisíc mien ľudí, čo s rekonštrukciou pomohli, sa navyše stane „nesmrteľnými“. Naďalej budú znieť ako súčasť umeleckého diela v múroch synagógy. Postačí, ak priložíte ucho k stene. Občianske združenie Truc sphérique tak naplní sľub, s ktorým zbierku vyhlasovala.

Popri kolotoči finišujúcich prác sa pomaly rozbieha aj umelecký program. Už tento mesiac ho doplní Pracovná výstava, otvorí sa rezidentom a ich intervenciám, bude hostiť workshop s britskou umelkyňou Katarinou Burin, zoskupenie Med a prach odštartuje divadelný, koncert Ivy Bittovej a Čikori zas hudobný program.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #Marek Piaček #Nová synagóga / kunsthalle #Marek Adamov #Truc sphérique