Zomrel vojnový fotograf a porotca Slovak Press Photo Stanley Greene

Stanley Greene, známy americký fotograf, vojnový reportér a jeden zo zakladateľov medzinárodnej fotografickej agentúry NOOR, v piatok zomrel v Paríži vo veku 67 rokov.

19.05.2017 13:03
Stanley Greene Foto: ,
Predseda poroty fotograf Stanley Greene počas tlačovej besedy po hodnotení prác 5. ročníka súťaže a výstavy fotografií Slovak Press Photo v roku 2016.
debata

Ako na svojej webovej stránke napísal francúzsky denník Libération, prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Twitter o Greenovom úmrtí informoval Jean-Francois Leroy, zakladateľ a riaditeľ festivalu Visa pour l'image.

Presná príčina smrti Greena nie je známa. Leroy však poznamenal, že fotograf dlho zápasil s ťažkou chorobou.

Stanley Greene sa narodil v roku 1949 v newyorskej štvrti Brooklyn. Na radu fotografa Eugena Smitha študoval odbor fotografia v School of Visual Arts a po jej absolvovaní sa zaoberal rôznymi vizuálnymi žánrami.

Fotografovaniu sa začal naplno venovať až koncom 80. rokov, keď sa rozhodol pre fotožurnalistiku. Nafotil napríklad pád Berlínskeho múru, robil fotoreportáže z vojny v Čečensku a ďalších ozbrojených konfliktov v rôznych častiach sveta vrátane Chorvátska, Gruzínska, Iraku, Somálska či Libanonu.

Za svoju prácu bol viacnásobným nositeľom cien World Press Photo i ďalších prestížnych fotografických súťaží. Od roku 1986 žil a pracoval v Paríži.

Začiatkom mája slovenské médiá informovali, že Greene mal tento rok – už po tretíkrát – predsedať porote 6. ročníka súťaže Slovak Press Photo.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Paríž #Slovak Press Photo #Stanley Greene