Arthura Fleischmanna spoznávajú už aj deti

Pripomenúť deťom významného svetového sochára Arthura Fleischmanna, prebudiť v nich kreatívny záujem o nové materiály a zároveň pritom dbať na životné prostredie. To je cieľom nového projektu Fleischmann Arthur Tour 2017, ktorý v spolupráci s nadáciou zastrešujúcou jeho dielo pripravilo Múzeum mesta Bratislavy.

02.06.2017 09:00
Cecile Joy Fleischmannová Foto: ,
Cecile Joy Fleischmannová medzi deťmi, ktoré sa zapojili do projektu Fleischmann Arthur Tour 2017.
debata

Prvá časť projektu – výtvarná súťaž, do ktorej sa mohli zapojiť žiaci a študenti výtvarných škôl – vyústila počas Dňa detí do tvorivého workshopu na nádvorí Starej radnice. Jeho mladých účastníkov prišli osobne pozdraviť aj vdova po umelcovi Cecile Joy Fleischmannová so synom Dominiqueom.

Niekoho môže prekvapiť, že Arthur Fleischmann, sochár a priekopník umeleckej tvorby s plexisklom, sa v roku 1896 narodil práve v Bratislave. Z rodnej krajiny ho napokon vyhnala nastupujúci nacizmus. Po návštevách rôznych exotických krajín sa usídlil v Londýne, kde vo svojom štúdiu začal naplno experimentovať s plastickými látkami. Vďaka tomu sa neskôr stretol aj s anglickou kráľovnou Alžbetou II., ktorej z plexiskla vytvoril dielo pri príležitosti 25. výročia jej pôsobenia na tróne. Fleischmann bol tiež portrétistom vatikánskych pápežov, v čase, keď zastávali funkciu, vytvoril busty štyroch z nich.

V hlavnom meste má výtvarník, ktorý zomrel v roku 1990, aj svoje múzeum. Zvedavci ho od roku 2002 môžu navštíviť na Bielej ulici číslo 6. Mnoho ľudí však o tomto mieste, ale ani o samotnom umelcovi nevie. Zmeniť sa to snaží aj projekt Fleischmann Arthur Tour 2017, v rámci ktorého múzeum 1. júna navštívili aj deti zapojené do workshopu. „Chceli sme Múzeum Arthura Fleischmanna zviditeľniť, pretože ide o svetoznámeho umelca a málokto vie, že tu má krásne múzeum. Impulzom bolo aj naše minuloročné stretnutie s Joy Fleischmannovou a jej synom Dominiqueom. Náš návrh privítali. Prvý ročník výtvarnej súťaže a sochárske sympózium, ktoré bude nasledovať, si tiež má pripomenúť výročie jeho narodenia, ktoré má 5. júna,“ priblížila projekt Martina Pavlikánová z Múzea mesta Bratislavy.

Umelcov odkaz medzi deťmi podľa jej slov šíri aj samotná téma súťaže. „Arthur Fleischmann bol priekopníkom tvorby z plastu, preto sme sa tento ročník rozhodli venovať čisto práci s plastovým materiálom, resp. spôsobu, ako ho využiť a recyklovať,“ dodala Pavlikánová. Túto formu kvituje aj Cecile Joy Fleischmannová, ktorá sa cez dielo svojho muža rozhodla mladých osloviť už pred mnohými rokmi: „Toto síce nebol môj nápad, no myšlienku zapojiť aj deti som v kútiku duše nosila stále. Začalo sa to nevinne. V Londýne sa do podobnej súťaže najskôr zapojilo len pár škôl, dnes je ich asi sedemdesiat, čo predstavuje asi 7-tisíc detí.“

Pri pohľade na množstvo detí na radničnom nádvorí neskrývala úprimnú radosť. Sama si spomína na to, ako sa s prácou svojho otca zoznamoval jej syn Dominique. „Keď bol ešte malý chlapec, zvykol sa s farebným plastom hrať a kadečo z neho vyrábal. Ten materiál je lacný, pretože je väčšinou určený na vyhodenie, aj preto ide o krásnu myšlienku,“ myslí si vdova po umelcovi. Verí, že tradícia bude pokračovať a Fleischmann Arthur Tour sa dočká druhého ročníka. Pre budúcoročných víťazov už spoločne so synom vytvorili aj trofej. Ako inak ako z plexiskla z ateliéru Arthura Fleischmanna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Deň detí #Arthur Fleischmann #Cecile Joy Fleischmannová