Sladký život je asociáciou súčasnej slovenskej grafiky

Tri generácie autorov sa stretli na výstave aktuálnej slovenskej grafiky s názvom Štafetová tlač, ktorú sprístupnili v banskobystrickej Galérii v podkroví, v Štátnej vedeckej knižnici s úmyslom priblížiť tvorbu autorov a autoriek v médiu voľnej grafiky ako umenia tlače.

02.06.2017 15:00
debata
Otis Laubert: Ty poznáš tých okolo Foto: Reprofoto Stanislav Piatrik
Otis Laubert Otis Laubert: Ty poznáš tých okolo

Výstava mapuje obdobie rokov 2016 – 2017, takže ju môžeme zaradiť do zásuvky „čerstvé umenie“. Päťdesiatjeden autorov prezentuje grafické listy v malom a útulnom priestore Galérie v podkroví, kde zastupujú tri generácie umelcov. Od výtvarných bardov narodených v roku 1946 výstava pozvoľna prechádza k nižším ročníkom, aby zakotvila u autorky narodenej v roku 1994. Tu je otázne, či si autori s takým odlišným dátumom narodenia môžu ešte tykať, na výstave si však každopádne podali ruku. Výstavu inicioval a organizoval slovenský grafik a intermediálny umelec Peter Valiska Timečko v spolupráci s teoretičkou umenia Alenou Vrbanovou. Z verejných zdrojov výstavu podporil Fond na podporu umenia.

Témy grafických listov reagujú na sociálne, politické a globálne problémy dneška, ale aj kolektívnu pamäť či privátnu mytológiu a autonómny svet umenia. Štýlovo a výrazovo sa tu prelína viacero tendencií od neoabstraktných cez figurálne, figuratívne ku konceptuálnym a akčným polohám. Výstava Štafetová tlač – aktuálna slovenská grafika nadväzuje na tradíciu tvorby grafických albumov z obdobia 60. – 80. rokov 20. storočia.

Rudolf Sikora: Zamrežovaný zápisník Foto: Reprofoto Stanislav Piatrik
Rudolf Sikora Rudolf Sikora: Zamrežovaný zápisník

Stretnutie troch generácií na jednej umeleckej pôde ponúka panoramatický prehľad súčasnej grafickej tvorby. K nahliadnutiu je aj unikátna autorská kniha autorky dizajnu Dariny Výbohovej. Album je zložený z originálov diel v rozličných klasických i autorských technikách tlače. Originály budú neskôr darované do fondu zbierok slovenských galérií.

Vernisáž hudobne sprevádzal Ondrej Rosík, ktorý napriek svojmu zrakovému postihnutiu absolvoval Základnú umeleckú školu v Levoči a Katolícku univerzitu v Ružomberku. V súčasnosti pracuje v Rádiu Lumen a na vernisáži predviedol klavírne autorské dielo Sladký život. Táto asociácia sa prelína celou výstavou grafických listov, či už je to umelecká reakcia na súčasný politický a spoločenský život alebo jednoduché vyjadrenie citov a túžob. Na výstave v Galérii v podkroví vás čaká sladký život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví