Ako vyzerali banícke mapy

"Vzácnu Marsigliho mapu som zbadala v antikvariáte," povedala Magdaléna Sombathyová.

09.06.2017 12:00
debata

„Je nielen vizuálne pekná, ale aj historicky hodnotná. Vidno na nej aj postavičky baníkov, aj aké náradie a technické zariadenia používali,“ pokračovala v rozhovore pre Pravdu vedúca pracovníčka Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. Obohatenie jeho zbierok o cenný doklad jednej etapy mapovania baní, spolu so systematickým archeologickým výskumom Glanzenbergu a výstavou Ako sa mapovalo v baníctve mu vynieslo titul Múzeum roka 2016.

Vzácna Marsigliho mapa obohatila zbierky... Foto: KATARÍNA PATSCHOVÁ
marsigliho mapa Vzácna Marsigliho mapa obohatila zbierky Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici.

„Vlani sme mali veľmi dobrú návštevnosť, takže sme do našich zbierok mohli zakúpiť aj takýto hodnotnejší predmet. V antikvariáte si mapa na nás počkala dva roky. Jej majiteľ, ktorý ju získal na aukcii v Holandsku, totiž chcel, aby sa dostala do múzea a neskončila u súkromníka,“ spomenula. Mapa bola súčasťou šesťzväzkového encyklopedického diela, ktoré jej autor Luigi Ferdinando Marsigli vydal v roku 1726. Talianskeho učenca, prírodovedca, veľvyslanca a dôstojníka zaviedli výpravy aj do banských lokalít dnešného Slovenska. „Nemohol si vymyslieť nákres mapy aj s konskými gáplami (stroj od banského výťahu – pozn. red.), počtom pracujúcich ľudí aj miestnymi názvami,“ vysvetlila Magdaléna Sombathyová.

Na Marsigliho mape by ste darmo hľadali historické dominanty starej Banskej Štiavnice. Zachytáva totiž banícke lokality Vindšachta a Piarg (dnes Štiavnické Bane). „Originál ostane v depozitári, trvale ho vystavovať nebudeme, lebo na to nemáme vhodné podmienky. V Slovenskom banskom archíve nám však mapu zdigitalizujú a kópiu vystavovať budeme. V súčasnosti je však technika taká dokonalá, že od originálu bude skutočne na nerozoznanie,“ dodala vedúca odboru múzejných činností a oddelenia banskej techniky Slovenského banského múzea. Zaujímavé bude potom porovnanie s mapou, ktorú o niečo skôr vytvorili domáci zememerači.

Za projekt Obrazy starej Bystrice – Zreštaurované a výstavy Rotpunkt a Symfónia pre 5 zmyslov ocenila Stredoslovenskú galériu v Banskej Bystrici, ktorá minulý rok oslávila šesťdesiate výročie vzniku, odborná porota titulom Galéria roka 2016. Tridsať reprezentatívnych obrazov, kvôli poškodeniu roky ukrytých v depozite, vyniesla na svetlo expozícia Obrazy starej Bystrice. Náročný proces ich reštaurovania približovali dokumentačné videá, ktoré osvetľovali aj problematiku galerijnej starostlivosti o zbierku i jej údržbu.

Svedectvo o tom, ako závisel vývoj zbierky od kľúčových spoločenských premien, priniesla netradičným spôsobom inštalovaná výstava Rotpunkt – Z histórie zbierky Stredoslovenskej galérie. Zrak, hmat, chuť, čuch a sluch sa ocitli v hlavnej úlohe výstavy Symfónia pre 5 zmyslov. Zamerala sa na mladú výtvarnú scénu a ponúkla návody, ako dekódovať a spoznávať umenie cez zmyslové impresie, pocity a asociácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marsigliho mapa #Slovenské banské múzeum