Kamenné námestie sa mení na obrovskú galériu

Prechádzať sa mestom ako galériou plnou umeleckých diel? Aj takýto pocit plánuje sprostredkovať svojim návštevníkom Bratislava Street Art Festival, ktorý sa v stredu začal v hlavnom meste. Ošarpané fasády na Kamennom námestí počas štyroch dní ozdobia diela zahraničných aj slovenských umelcov.

22.06.2017 14:15
Street Art Festival Foto: ,
Veľkorozmernú maľbu líšky vytvoril minulý rok maďarský umelec Fat Heat.
debata

Verejný priestor nemusí zaplniť len vizuálny smog, ktorý navyše často tvoria reklamy s nižšou grafickou kvalitou. Jednou z možností, ako obohatiť mestské prostredie, je aj umelecká forma – street art. „Vnímanie umenia vo verejnom priestore sa v pozitívne vyvíja nielen vo svete, ale aj na Slovensku. V rámci festivalu maľujeme väčšinou na súkromný majetok, kľúčová je preto najmä dohoda s majiteľmi objektov. Sú však ochotní dohodnúť sa, pretože vidia, že street art môže priestor naozaj obohatiť,“ tvrdí jeden z organizátorov festivalu Tomáš Lukačka.

Na Kamenné námestie, ktorému dominujú Obchodný dom MY a hotel Kyjev, sa festival presťahoval už minulý rok. Na jednej zo stien vtedy vznikla 20-metrová maľba spiacej líšky, ktorú vytvoril maďarský streetartový umelec Fat Heat. K jeho dielu tento rok pribudnú práce Fin DACa, írskeho tvorcu pôsobiaceho v Londýne, či Francúza s prezývkou Cart'1. Jedna zo stien bude patriť aj slovenskej scéne, ktorá sa predstaví aj počas sprievodného graffiti jamu.

Fin DAC nie je hosťom festivalu po prvý raz. V roku 2014 počas neho vytvoril jedno dielo aj na Továrenskej ulici v blízkosti autobusovej stanice. Budovu aj so street artom však nakoniec zbúrali. Podľa Lukačku ide o riziko, ktoré vedome podstupujú všetci umelci: „Jeho maľba tam vydržala naozaj dlho a objavila sa aj na stránkach svetových médií. Keď pôvodná výstava nakoniec ustúpila novej, rozhodli sme sa ho pozvať opäť. Takto to funguje všade na svete. Veľkoformátový street art sa väčšinou tvorí na starých budovách, ktorý čakajú buď na obnovu, alebo, ako to bolo v tomto prípade, na zbúranie. A to je práve čas, ktorý môžeme využiť.“

Trvalú garanciu nemajú ani diela, ktoré vzniknú na Kamennom námestí. Práve vďaka ich „dočasnému pobytu“ môžu vzniknúť práve v centre mesta. „Aj Kamenné námestie sa čoskoro zmení, no stále je dosť času na to, aby sa z polohy sivého a problematického miesta zmenilo na mestskú pozoruhodnosť,“ hovorí Lukačka, podľa ktorého je táto lokalita ideálnym miestom na vytvorenie konceptu galérie pouličného výtvarného umenia. "Budúci rok by sme náš plán chceli zavŕšiť a naplniť všetky zostávajúce plochy. Vznikla by tak jedna z najväčších galérií vo verejnom priestore v Európe,“ dodal.

Hotové diela Bratislava Street Art Festivalu budú môcť návštevníci vidieť už v sobotu 24. júna. Počas dňa na nich bude čakať aj hudobný program, o ktorý sa postarajú slovenské skupiny ako Bad Karma Boy či Purist.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Kamenné námestie #street art #Street Art Festival