Výtvarník Laco Teren hlási neočakávaný návrat z trópov

Neočakávaný návrat z trópov je názov autorského výberu malieb Laca Terena, ktorý aktuálne vystavuje Galéria Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici. Diela autora môžu návštevníci vidieť až do 10. septembra.

26.06.2017 16:00
Laco Teren Foto: ,
Laco Teren je na slovenskej aj medzinárodnej umeleckej scéne solitérom aj stálicou už niekoľko desaťročí. Na snímke z výstavy Veľká ryba v galérii Danubiana (2015).
debata

“Som maliar obrazov,“ hovorí o sebe Teren, označovaný za neprehliadnuteľného maliara, filantropa, šarmantného rozprávača, gurmána, ktorý je aj príležitostný esejista, kurátor a milovník hudby. „Na slovenskej aj medzinárodnej umeleckej scéne je solitérom aj stálicou už niekoľko desaťročí. Jeho diela nechýbajú na dôležitých výstavách, jeho maliarsku, sochársku aj grafickú tvorbu komentujú významné osobnosti našej kultúry. Pravidelne glosuje o umení a živote do novín a žurnálov, príležitostne sa objavuje aj v médiách, ale prezentuje sa vždy vtipne a priateľsky, erudovane a s nadhľadom. Vďaka tomu môžeme odhadnúť, čo pre slovenskú kultúru Laco Teren znamená, a vieme aj odkukať, čo všetko jeho tvorba zachytáva,“ uviedla kurátorka výstavy Silvia L. Čúzyová.

Podľa nej Laco Teren nie je moderný a vôbec nie súčasný maliar a umelec, pretože „súčasnosť“ je príliš prchavá a nestála. „On nehľadá nič menej, než krásu. Jeho témy sú nadčasové – akty, kvety, zátišia, portréty, náhodné i zákonité stretnutia na obrazovej ploche. Nekonečné vizuálne dobrodružstvá, prerušované vždy len novou fascináciou, novou výzvou alebo cestou. Laco Teren nie je akademik ani pedagóg-profesionál, ale ako kurátor a tútor ovplyvnil tvorbu mnohých mladých umelcov našej maliarskej scény, pre ktorých bol v ten pravý čas iniciátorom alebo urýchľovačom umeleckého dozrievania. Laco nie je vo svojej tvorbe stručný ani prvoplánový,“ charakterizuje autora a jeho tvorbu kurátorka. Ako pokračuje, Teren maľuje obrazy, na ktorých každý dokáže vidieť presne tú predmetnú realitu, ktorá tam je zobrazená. Primárne ho zaujíma maľovanie a jeho formálne problémy. Napriek tomu nie sú námety jednoznačné a otvorené, interpretačný kľúč k skrytým významom diel a ich príbehov požičiava autor len na požiadanie.

Galéria Jozefa Kollára je súčasťou Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici a nachádza sa priamo v historickom centre mesta na Námestí Svätej Trojice v troch meštianskych domoch. Galéria ponúka prehliadku jedinečnej stálej expozície, ktorú dopĺňajú sezónne výstavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #výstava #Laco Teren #Galéria Jozefa Kollára