Ivan Csudai pozná všetky polohy skúseného výtvarníka

Rozmarný aj rozmanitý Ivan Csudai vystavuje v Stredoslovenskej galérii v budove Praetoria na Námestí Štefana Moysesa 25 v Banskej Bystrici pod názvom Druhá retrospektíva 2010 – 2017.

06.07.2017 16:06
Ivan Csudai, výstava Foto:
Ivan Csudai: Spomínanie na môjho psa
debata

Časový rozsah predstavenej Csudaiovej tvorby zahŕňa temer desaťročie a nezabudnime, že ide už o druhú retrospektívu. Či už toto označenie zahŕňa celistvé časové obdobie, alebo ide o zhrnutie životného pocitu, Ivan Csudai na troch poschodiach banskobystrického Praetoria ponúka ponor do svojho poznania.

Ak spočiatku dominujú priam rozveseľujú farby, na hornom poschodí v cykle Invázia je to zväčša šeď a čerň. Nie však obsahom, formou. Keby sme mali charakterizovať umelecký dojem výstavy a jej pôsobenie na vnemy a vnútro každého návštevníka, dominuje veselosť. Tento dojem nevytvára len Medvedík Teddy pulzujúci svoju hravosť a zároveň smútok z poznaného, ale aj Spomínanie na môjho psa či iné priam dramatické obrazy, odzrkadľujúce majstrove nadanie a túžbu tvoriť. Ivan Csudai rozdáva radosť. Nebuďme však príliš naklonení týmto pocitom, ako hovorí kurátor výstavy Peter Michalovič, majster je stále na ceste. Či už ide o hĺbku životného poznania, otvorené rany či zacelené jazvy, výtvarník ponúka svoje nadšenie z krivolakej cesty. Nechýba mu humor ani nadhľad, nechýba mu opojenie životom ani vysoká profesionálna zručnosť. Už dávno nemusí rozmýšľať nad ťahom štetca, ide mu to ľahko a čisto tak, ako po tom túži snáď každý umelec.

Ivan Csudai: Dievča pozorujúce chlapcov Foto: Stredoslovenská galéria
Ivan Csudai, výstava Ivan Csudai: Dievča pozorujúce chlapcov

Na Csudaiovej ceste stretnete pohľad na Spomienku na môjho psa alebo Dievča pozorujúce chlapcov, či náboženské motívy zhmotnené do pokory a lásky. Obrazy pôsobia tak, akoby sa chvíľu ihrali s farbami, kým dostanú želaný tvar. Ten môže byť mystický a nereálny až po jeho schopnosť zachytiť realitu čo najpresnejšie. Aj vtedy však ožíva žiadaná imaginácia, radosť a rozkoš z videného. Môžete sa o tom presvedčiť do 10. septembra 2017 v Praetoriu v Banskej Bystrici

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Csudai