Rôzne formy a spoločný výsledok troch bulharských výtvarníkov

Výsledkom spolupráce Bulharského kultúrneho inštitútu a Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici je pútavá výstava Bulharská maľba a grafika, ktorú sprístupnili v Galérii v podkroví Štátnej vedeckej knižnice na Lazovnej ulici v Banskej Bystrici.

11.07.2017 10:21
debata
Dimitar Petrov: Pred stvorením VI. a VII., olej... Foto: Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici
Dimitar Petrov Dimitar Petrov: Pred stvorením VI. a VII., olej a akryl.

Vystavujú na nej traja výtvarní umelci Ľudmil Georgiev – grafika, Deyan Valkov a Dimitar Petrov – olejomaľba. Výstava do Banskej Bystrice prichádza z Viedne a je výsledkom projektu MK Bulharskej republiky a galérie Sredec, čo je slovanský názov Sofie.

Tým, že priestory Galérie v podkroví zaplnili diela troch umelcov, majú návštevníci galérie možnosť prejsť vnútorným umeleckým svetom troch formou aj štýlom odlišných umelcov. Umenie je kategória, ktorá zjednocuje, tak aj tu môžete vidieť tri pohľady na svet, ktoré sa vo svojej kontroverznosti nakoniec spájajú a vyjadrujú hlboké a jednotné nazeranie na svet.

Spočiatku (Ľudmil Georgiev a Deyan Valkov) sa na vás navalí zdanlivý smútok, čerň a tmavé farby, aby ste pri bližšom pozorovaní a analýze, našli poéziu a pôvab a možno vám zídu na um slová iného maliara „biela a čierna nie sú nefarby“. Smútok nie je to pravé slovo, to len poézia otvára svoje možnosti. Čiernu farbu nenosia iba účastníci pohrebných rozlúčkových služieb. Vidieť v nej aj krásnych mladých či starších ľudí, ktorí majú svoj nesporný pôvab a hlavne štýl.

A potom, ak by vám predsa bolo smutno, prichádza so svojou olejomaľbou Dimitar Petrov, aby oslnil a rozjasnil, nielen prostredie, ale aj vnútorné pocity návštevníkov. Žltá vystrieda čiernu a návštevníci vojdú do slnečného priestoru jasného, letného neba, aby pozorovali svet Pred stvorením. Nech je to aj rajská záhrada. Jemné abstraktné plátna evokujú oblažujúcu a prostú radosť z bytia a čistú vďačnosť životu, ktorá zjednocuje zdanlivo formou odlišnú tvorbu troch majstrov.

Výstava v Štátnej vedeckej knižnici potrvá celé leto do 25. augusta 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici #Bulharský kultúrny inštitút