V Poprade vás umenie dokáže prekvapiť aj v podchode

Mesto Poprad v spolupráci s výtvarníkmi a dobrovoľníkmi zveľadilo podchod spájajúci centrum mesta so sídliskom Juh, ktorý vedie popod cestu 1/18. Podarilo sa to v rámci projektu Umenie v podchode, kedysi pochmúrne priestory podchodu tak najnovšie upozorňujú na dominanty mesta.

11.07.2017 16:00
Umenie v podchode Foto:
Autormi malieb v podchode sú umelci Samuel Velebný a Viktor Fehér.
debata

„Je tu veľa prvkov typických pre Poprad, má to taký humorný podtext a snáď to každému, kto vojde do tohto podchodu, trošku vylepší náladu,“ uviedla Anna Ondrušeková, riaditeľka Tatranskej galérie a členka poroty, ktorá vyberala z piatich prihlásených návrhov. Autormi malieb sú mladí umelci Samuel Velebný a Viktor Fehér.

Víťazná dvojica začala spolu s dobrovoľníkmi pracovať na príprave diela v utorok 27. júna. „Poprad ponúka toľko dominánt, že sa s tým dalo ideálne pracovať a rozložiť to na daných 2-krát 14 metrov,“ uviedol Velebný. Farebná podoba návrhu využíva viacero odtieňov. „Zvolili sme pastelovejšie farby, škála ružovo-fialových, zelených a sivých farieb, spolu 20 až 30 odtieňov,“ doplnil Fehér.

Umelci pracovali na realizácii šesť dní, v prvý deň asistovali dobrovoľníci, ktorí sa prihlásili na základe výzvy zo strany samosprávy. Mladých umelcov potešil aj záujem okoloidúcich. „Verejnosť sa tešila, ľudia nám ďakovali, viacerí aj asistovali s rôznymi jednoduchšími úkonmi. Mnohí však vyslovili obavu, či to vydrží, či to niekto nezničí. Myslím si, že je rozdiel medzi rešpektom voči holej stene, ktorá pôsobí ako lákadlo na posprejovanie a voči niečomu, čo je evidentným umeleckým dielom, ktoré nedáva dôvody na sprejovanie," doplnil Velebný.

Podľa popradského primátora Jozefa Švagerka mesto vybralo na úpravu podchodu dobrovoľníkov a výtvarníkov zámerne. „Mladí ľudia sú kreatívni a toto je štýl, akým chceme pokračovať pri zveľaďovaní ďalších verejných miest.“ vysvetlil. S umením vo verejnom priestore chce samospráva pracovať aj v prípade zveľadenia železničného podchodu na Kukučínovej ulici.

S projektom Umenie v podchode popradská samospráva uspela v rámci grantovej schémy Komunitné granty vypísanej Nadáciou VÚB. Projekt bol po prvom kole hodnotiaceho procesu vybraný odbornou komisiou do druhého kola, kde bol zaradený do verejného hlasovania. Vďaka 945 hlasom patril medzi tri najlepšie v celom kraji a od nadácie získal grant vo výške tritisíc eur na realizáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poprad #street art #Viktor Fehér #Umenie v podchode #Samuel Velebný