Potulná galéria nomadSPACE bojuje proti extrémizmu

Upozorniť ľudí na nebezpečenstvo extrémistických postojov, xenofóbie a rasizmu a nasmerovať ich k hľadaniu odpovedí na otázku, čo je správne a čo nebezpečné, je cieľom potulnej galérie nomadSPACE.

13.07.2017 09:00
nomadSPACE Pohoda Foto:
Galéria odštartovala svoju púť 6. júla na festivale Pohoda v Trenčíne.
debata

Galéria odštartovala svoju púť 6. júla na festivale Pohoda v Trenčíne a odvtedy s malým nákladným autom navštevuje až do 23. júla so súčasným výtvarným umením mestá, mestečká a dediny Slovenska. „Keď nie je možnosť priviezť deti a mladých ľudí do galérie v hlavnom meste, existuje možnosť priviezť galériu k nim,“ tvrdí kurátor Juraj Čarný, spoluorganizátor projektu.

Ako ďalej agentúru SITA informoval Čarný, „trasu vybrali s dôrazom na obce, v ktorých majú obyvatelia sťažený prístup k rozdielnym názorom na problematiku nacionalizmu, ale aj k súčasnému umeniu. Zohľadnili sme počet obyvateľov obcí, kde bolo zaznamenané vysoké percento voličov extrémistických politických strán, historické skúsenosti obcí s fašizmom či fakt, koľko v nich žije ‚cudzincov‘, ‚iných‘ a Rómov“.

Po trenčianskej Pohode sa galéria nomadSPACE v pondelok zastavila v Plaveckom Štvrtku, v utorok v Rohožníku a v stredu v Jalovci. Jej ďalšia trasa povedie od 13. júla cez Liptovský Hrádok, Čierny Balog, v sobotu bude v Kokave nad Rimavicou a v nedeľu v Tisovci. Aj od pondelka 17. júla zavíta každý deň inam. Na trase konkrétne má Lubeník, Jelšavu, Dobšinú, Smolník, Gelnicu a Plavecký Mikuláš. Až napokon 23. júla ukončí svoju púť v Bratislave. Na každom mieste je od 12:00 do 20:00 a umelecké diela vystavuje v nákladnom aute a jeho okolí. Záujemcom ich priblížia kurátori Antónia Belicová, Juraj Čarný a Hana Kucharovičová. Ponúknu nielen výklad, ale aj workshopy a prednášky.

Na všetkých jednodňových zastávkach predstavuje nomadSPACE výstavu súčasných vizuálnych umelcov bojujúcich proti xenofóbii, rasizmu a extrémizmu. V priestore malého nákladného auta a jeho okolí prezentuje inštaláciu Lukáša Houdeka a interaktívnu hru Danky Krajčovej, ktoré sa venujú problémom utečencov. Vidieť sa dajú aj Shootyho karikatúry, diela Jarmily Mitríkovej a Davida Demjanoviča a ďalších. Rakúska autorka Anna Witt sa vo svojej fotoakcii pýta ľudí, čo bola pre nich najdôležitejšia otázka, keď mali 16 rokov. Pripravené sú aj detské tvorivé dielne.

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #extrémizmus #Juraj Čarný #Pohoda 2017 #nomadSPACE