Drsnú školu súčasnej grafiky predstavuje výstava v SNG

Súčasnému umeniu, konkrétne skupine autorov súčasnej grafiky a ich tvorbe v hranice prekračujúcom svete umenia, je venovaná najnovšia výstava Slovenskej národnej galérie Drsná škola.

21.07.2017 12:00
debata
Tvorbu „Drsnej školy“ možno bližšie spoznať až... Foto: Juraj Horváth, SNG
Drsná škola Tvorbu „Drsnej školy“ možno bližšie spoznať až do 29. októbra.

Ako napovedá podtitul expozície „Súčasná grafika účtuje s dejinami“, jedna z jej častí je venovaná historickému kontextu a diela šestice umelcov sa objavujú i v kontexte s klasickými menami grafického umenia, od Albrechta Dürera cez Ľudovíta Fullu, Ernesta Zmetáka až po Albína Brunovského. Tvorbu „Drsnej školy“ od Erika Bindera, Pala Čejku, Juraja Horvátha, Jana Čumlivského, Tomáša Klepocha a Emila Drličiaka možno bližšie spoznať od piatka 20. júla až do 29. októbra v sídle SNG v Esterházyho paláci na Námestí Ľ. Štúra v Bratislave.

Grafika bola na Slovensku v posledných desaťročiach mimoriadne populárny výtvarný žáner a dominovala jej škola Albína Brunovského. Uvedomili sme si však, že odvtedy sa o grafiku nikto podrobnejšie nezaujíma, povedala počas tlačovej besedy na výstave jej spoluautorka, generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Kurátorky výstavy oslovili šiestich autorov, ktorých okrem výtvarného jazyka blízkeho filmu noir či literárnemu jazyku detektívnej „drsnej školy“ veľmi silno spája i fakt, že v svojom štýle nerobia komerčné a PR ústupky, zdôraznila Kusá.

Grafika je klasický výtvarný žáner so silnou domácou tradíciou, preto je výstava i zostava autorov istou „sociálnou sieťou“ a svojho druhu aj „generačnou výpoveďou“, upozorňujú kurátorky výstavy Lucia Gavulová a Alexandra Kusá. Spomínaných autorov predstavujú v úvode výstavy v historickom kontexte a následne každému venujú jednu miestnosť výstavy. S výnimkou Erika Bindera, ktorý pre národnú galériu vytvoril v svojej časti expozície novú inštaláciu, možno v každom priestore spoznať prierez doterajšou tvorbou toho-ktorého umelca. Pritom každá miestnosť je iná a prezentuje nielen tvorbu, ale i osobnosť autora, raz tak pripomína múzeum, inokedy ateliér alebo akési kriminalistické laboratórium.

Vybraných umelcov nespája len náklonnosť k vizuálne drsnejším grafickým polohám – rytiu a rýpaniu, a to tak technickému aj tematickému. „Ale ‚školou‘ sa stali aj preto, že tento názov je dostatočne rytiersky, aby vo svete rozpadajúcej sa vzdelanosti poslúžil svojmu účelu. Veď ako inak dnes pomenovať skupinu so spoločnými i rozdielnymi ideálmi, zážitkami, postupmi: znakmi aj formálnou podobnosťou a obdobným prístupom k svetu, než Drsnou školou s celým jej nákladom literárnych, vizuálnych a iných asociácií?“ pýtajú sa v texte k výstave jej autorky.

K výstave sa najbližší sprievodný program uskutoční 30. júla a 6. augusta, vždy so začiatkom o 16:00. SNG pozýva 30. júla na Siestu v galérii na výstave Drsná škola, počas ktorej predstaví generáciu súčasných slovenských grafikov. Na 6. august je plánovaná prednáška pre anglicky hovoriacich „Sunday Rest: Drsná škola“, ktorá bude zameraná na jednotlivé autorské prístupy, ale aj na spoločné črty tzv. „drsného štýlu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #SNG #Ľudovít Fulla #Tomáš Klepoch #Drsná škola #Pavol Čejka