U Banksyho sa netreba unáhliť

Patrí medzi najpopulárnejších umelcov súčasnosti, napriek tomu, že nikto v skutočnosti netuší, o koho ide.

28.07.2017 14:00
debata

Banksy je členom skupiny, v ktorej sa vyníma napríklad talianska spisovateľka Elena Ferrante. Tvoria v anonymite a môžu si preto dovoliť luxus, ktorý iným známym osobnostiam chýba – súkromie. Čím viac však ich popularita stúpa, tým viac sa zväčšuje aj obsesia odhaliť ich totožnosť. Najmä v prípade Banksyho sú ľudia citliví na akúkoľvek zmienku, ktorá by ich viedla k jeho odhaleniu. O to viac spozorneli, keď koncom júna britský DJ Goldie nechtiac spomenul v súvislosti s ním meno Robert. Za Banksyho v tej chvíli označili už dávno podozrivého speváka skupiny Massive Attack Roberta Del Naju. Podľa Renauda Devaliera, spoluorganizátora Bratislava Street Art Festivalu, sa však ľudia tešia predčasne.

Banksyho diela vynikajú vtipom, parodizovaním... Foto: SHUTTERSTOCK
Banksy Banksyho diela vynikajú vtipom, parodizovaním či ostrou kritikou spoločnosti. V súčasnosti sa dajú nájsť po celom svete.

"Jedným z Banksyho umeleckých kľúčov je udržanie jeho identity v tajnosti. Tajomná povaha je v ostrom kontraste s globálnym úspechom jeho streetartového diela. Pochádza z Londýna, no dnes sa môže pochváliť celosvetovým portfóliom, v ktorom sa nachádzajú aj veľké nástenné maľby provokatívneho charakteru. Banksyho tajuplná kariéra, ktorá trvá už dve desaťročia, by ľudí možno do takej miery nefascinovala, keby sa prezradilo, aký umelec alebo skupina umelcov za ňou stoja. Čo sa týka zachovania jeho anonymity, dáva si naozaj veľký pozor,“ pripomína na margo klebiet Devaliere, ktorý sa už dlho pohybuje v streetartovej komunite a pozná Banksyho totožnosť. "Raz som ho videl, ako maľuje na stenu, kým ho nikto iný nepoznal. Nerozprával som sa s ním ani nič také, len som ho sledoval, ako tvorí v spoločnosti naozaj dobrých umelcov,“ dodal.

Pri Robertovi Del Najovi však verejnosť nestrieľala celkom naslepo. Spolu s Banksym ich totiž mnohé spája. Del Naja je rodák z Bristolu, kde Banksy v 90. rokoch pôsobil, takisto sa pohybujú v rovnakých kruhoch a Del Naja ho v minulosti tiež označil za blízkeho priateľa. Novinár Craig Williams dokonca porovnal výskyt Banksyho diel v závislosti od miest, kde skupina Massive Attack práve koncertovala. Prekvapujúco zhodné výsledky však pripísal tomu, že umelec so skupinou mohol jednoducho cestovať. Keď sa však preriekol Goldie, hudobník blízky bristolskej scéne, médiá sa informácie okamžite chytili ako hotovej veci.

Banksyho diela vynikajú vtipom, parodizovaním... Foto: SHUTTERSTOCK
Banksy Banksyho diela vynikajú vtipom, parodizovaním či ostrou kritikou spoločnosti. V súčasnosti sa dajú nájsť po celom svete.

Renaud Devaliere sa však k spravodajským titulkom, ktoré v júni ovládli internet, vyjadrovať nechce. "Ak ľudia chcú, pokojne tým môžu byť posadnutí. Pre mňa nie je dôležité, či je Banksy tento, alebo tamten chlap, dôležitá je najmä jeho práca,“ zhodnotil triezvo. Prečo potom podľa neho stále trvá na anonymite? "To je skôr otázka preňho, no osobne si myslím, že umenie samo osebe je dôležitejšie ako jeho tvorca a ak dielu anonymita pomáha, nevidím na tom nič zlé. Pozornosť sa upriamuje na správu, posolstvo, ktoré chce autor sprostredkovať, nie priamo naňho. Banksyho praktiky sú navyše veľmi sporné. Maľuje na ulici, čím porušuje zákon, a takto v tom môže pokračovať aj naďalej,“ tvrdí Devaliere.

Banksy je majster šablóny. Aj keď túto techniku nevynašiel, spopularizoval ju po celkom svete. Slávu získal najmä vďaka ikonickým dielam, ktoré sa nevyhýbali ostrej spoločenskej kritike. Hodnotou dnes jeho diela dosahujú závratné výšky a mnohé aukčné spoločnosti sa ich snažia získať hneď, ako sa objavia vo verejnom priestore. Súčasne však vystavuje aj na výstavách, známy je aj jeho dokument Exit Through the Gift Shop z roku 2010. Založil tiež vlastný zábavný park (opak Disneylandu) Dismaland. Z Banksyho sa postupne stala značka, ktorá predáva. Podľa Devaliera ho však komerčný úspech nedefinuje.

Banksyho diela vynikajú vtipom, parodizovaním... Foto: SHUTTERSTOCK
Banksy Banksyho diela vynikajú vtipom, parodizovaním či ostrou kritikou spoločnosti. V súčasnosti sa dajú nájsť po celom svete.

"V roku 2013 Banksy inštaloval blízko Central Parku malý stánok, kde predával podpísané originály svojich diel za 60 dolárov. Stánok otvoril okolo poludnia a celková hodnota inventára sa pohybovala v stovkách tisíc dolárov. Len menšie či stredne veľké plátna mali hodnotu 30-tisíc dolárov. Za sedem hodín si traja ľudia kúpili osem diel,“ pripomína Devaliere. "Kupujú si ľudia jeho diela pre hodnotu umenia alebo pre hodnotu jeho značky? Alebo si umenie kupujú len ako investíciu? Žijeme vo svete, ktorý síce ovládajú značky, no aj tu má umenie stále svoje miesto, špeciálne v street arte, ktorý sa narodil na ulici.“ Banksy je podľa neho stále v prvom rade osobou, ktorá pozdvihla a docenila street art ako undergroundové hnutie vychádzajúce zo slobody prejavu. Aj vďaka nemu sa spočiatku malá komunita postupne rozrastá po celom svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Banksy #Elena Ferrante