Kaštieľ v Mojmírovciach sa vráti do čias Márie Terézie

Historický barokový deň bude v Kaštieli Mojmírovce a v priľahlom parku v sobotu 19. augusta. Podujatie bude venované panovníčke Márii Terézii, od jej narodenia uplynulo 300 rokov.

15.08.2017 16:00
Mária Terézia Foto: ,
Historický barokový deň v Mojmírovciach si pripomenie panovníčku Máriu Teréziu. Na snímke záber z koprodukčného projektu RTVS Mária Terézia.
debata

Sobotné popoludnie sa začne o 13:30 historickým sprievodom obcou, ktorému bude dominovať koč s cisárovnou Máriou Teréziou. „Snažíme sa ľuďom priblížiť nielen obdobie baroka, ale v spolupráci s obcou chceme predovšetkým oživiť turizmus cez miestnu históriu, keďže v tejto obci sa narodil napríklad gróf Grasalkovič, ktorý sa dostal až na kráľovský dvor,“ uviedla riaditeľka Nitrianskej organizácie cestovného ruchu Marta Hároníková.

Po príchode historického sprievodu do kaštieľa zaznie salva kráľovskej gardy, ktorá odštartuje program na počesť cisárovnej. Okrem divadelných ukážok a šermiarskych súbojov nebude chýbať prehliadka dobových kostýmov z obdobia stredoveku a baroka. Návštevníci sa budú môcť prejsť uličkou historických remesiel a ochutnať tradičnú dobovú kuchyňu. Atmosféru v parku a v priestoroch kaštieľa podčiarkne hudba komorného súboru ZOE a zoskupenia Musicantica Slovaca. Pre deti sú pripravené predstavenia rodinného bábkového divadla Gregorčíkovcov Bum Bác.

Lákadlom bude aj nedávno zrekonštruovaný Letohrádok kniežaťa Aldobrandiniho, v ktorom obec zriadila v roku 2016 Regionálne múzeum. Návštevníci tu môžu vidieť zachránenú vzácnu farskú knižnicu, expozíciu ľudových remesiel, umeleckého rezbárstva, vinársku expozíciu, ale predovšetkým zaujímavosti zo života šľachtického rodu Huňadyovcov a jednej z najvýznamnejších osobností regiónu – grófa Antona Grasalkoviča, ktorý sa v obci narodil. Počas panovania Márie Terézie pôsobil na kráľovskom dvore, kde okrem iného zastával funkciu strážcu uhorskej kráľovskej koruny. Otvorený bude aj Kostol svätého Ladislava s možnosťou vystúpiť na vežu. Organizátori tiež zabezpečili dopravu z Nitry do Mojmíroviec.

debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Mojmírovce #Mária Terézia #barok #Anton Grasalkovič