Módu socializmu možno v SNG obdivovať do nedele

Móde na Slovensku v rokoch 1945 až 1989 je venovaný najväčší tohtoročný projekt Slovenskej národnej galérie (SNG). Odhaliť systém tvorby a výroby módnych odevov v podmienkach reálneho socializmu možno na výstave Nech šije! v bratislavskom sídle národnej galérie do nedele 20. augusta.

16.08.2017 07:00
Nech šije! Foto:
Karol Kallay: Editoriál pre časopis Móda (1974)
debata

Expozícia s desiatkami nákresov – skíc od módnych tvorcov, množstvo odevov vystavených na figurínach, topánky a doplnky, ale aj fotografie a titulné stránky časopisov Móda či Dievča je prístupná na 2. poschodí Esterházyho paláca na Námestí Ľ. Štúra denne od 10:00 do 18:00, vo štvrtok od 12:00 do 20:00. Vstup na ňu ako aj na ďalšie výstavy SNG v Bratislave je voľný. Pred záverom výstavy avizuje národná galéria posledné sprievodné programy.

SNG tento štvrtok ukončí filmovú prehliadku, ktorú k výstave pripravila v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Tentoraz je od 21:00 v galerijnej kaviarni Berlinka na programe film režiséra Andreja Lettricha Prípad krásnej nerestnice. Detektívka z roku 1973 sa odohráva v Bratislave, kde trestu za chtivosť a skazenosť neujde manekýnka Ejmí. Vstup na premietanie je voľný.

Výstava Nech šije! bude v posledný deň, v nedeľu otvorená v predĺžených otváracích hodinách až do 20:00. O 18:00 je na programe prednáška špeciálneho hosťa – Konstantiny Hlaváčkovej, historičky umenia, ktorá je kurátorkou zbierky textilu a módy Uměleckoprůmys­lového muzea v Prahe a špecialistkou na históriu textilu. Nasledovať bude záverečné slovo kurátoriek Zuzany Šidlíkovej a Viery Kleinovej. Po prehliadke výstavy pozýva SNG na pohár vína. Na toto podujatie sa platí vstupné štyri eurá a zľavnené vstupné dve eurá pre študentov a seniorov.

Návštevníkov expozície čaká domáca odevná produkcia – od masovej konfekčnej výroby cez družstevne organizované podniky zamerané na zákazkovú módu až po ateliérovú tvorbu odevných dizajnérov hlásiacich sa o slovo od začiatku 80. rokov 20. storočia. Výstava prináša práce doteraz často anonymných návrhárov a tvorcov, ukazuje módne médiá, ale aj módnu fotografiu známych i menej známych slovenských autorov. „Prevedie zabudnutým svetom pojazdných predajní odevov, výstavníckou subkultúrou obchodov a veľtrhov, rozsvieti predvádzacie mólo s montérkovým, ale aj mondénnym defilé ‚pokrokovej‘ ženy,“ priblížila SNG výstavu, na ktorej sú zastúpené aj zbierky módy a textilu Slovenského múzea dizajnu.

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #socializmus #SNG #Nech šije!