Výstava Pink Floyd v Londýne láme rekordy návštevnosti

Výstava nazvaná Pink Floyd: Their Mortal Remains (Ich smrteľné ostatky), ktorá od 13. mája prebieha v londýnskom Victoria and Albert Museum (V&A), trhá rekordy návštevnosti.

05.09.2017 09:00
debata

Zrejme sa stane najnavštevovanejšou hudobnou expozíciou, akú toto múzeum kedy pripravilo. Informoval o tom spravodajský server The Guardian.

Doteraz najviac návštevníkov zavítalo na retrospektívu Davida Bowieho, ktorú múzeum V&A pripravilo v roku 2013 – tri roky pred jeho smrťou. Bowieho expozíciu videlo 311 000 ľudí, zatiaľ, čo výstava Pink Floyd, už prekonala hranicu 300 000 návštev­níkov a vzhľadom k vysokému dopytu sa ju galéria rozhodla o dva týždne predĺžiť – namiesto konca septembra tak potrvá do 15. októbra.

Expozícia Pink Floyd zobrazuje príbeh skupiny, ktorá prepísala pravidlá rockových koncertov a opakovane posunula umelecké hranice. Kurátorka múzea Victoria Broackes, ktorá pracovala aj na Bowieho výstave, exhibíciu opísala ako „obrovskú spoluprácu medzi V&A a Pink Floyd. Nielen s členmi kapely a predovšetkým s Nickom Masonom, ale aj so všetkými tvorivými osobnosťami, návrhármi a architektami, s ktorými mnoho rokov spolupracovala.“

„Toto spojenie autentických kulís, úžasného zvuku, rock'n'rollového divadla a prostredia V&A prispelo k úspechu výstavy nielen u fanúšikov, ale aj u širokej škály divákov všetkých vekových skupín,“ dodala kurátorka.

Populárne expozície zamerané na rock a pop sa stali významnou súčasťou činnosti V&A od prvej podobnej šou Kylie Minogue v roku 2007.

Pokiaľ ide o absolútneho rekordmana múzea V&A, drží sa na prvej priečke retrospektíva diela módneho návrhára Alexandra McQueena, ktorá v roku 2015 počas 21 týždňov pritiahla 480 000 návštev­níkov. Na druhej priečke je expozícia Art Deco z roku 2003 s 359 00­0 návštevníkov a výstava svadobných šiat, na ktorú v roku 2014 prišlo 316 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pink Floyd #V&A