Grand Prix Slovak Press Photo získal Andrej Belovežčík

Novinárska fotografická súťaž Slovak Press Photo 2017 pozná prvého víťaza. Držiteľom Grand Prix sa stal Andrej Belovežčík a jeho snímka z pražského Staromestského námestia. Víťazov v ďalších kategóriach vyhlásia organizátori v polovici októbra.

04.09.2017 17:59
Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia... Foto:
Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia Andreja Belovežčíka, ktorá získala Grand Prix na Slovak Press Photo 2017.
debata (1)

„Porota sa rozhodla udeliť hlavnú cenu súťaže Grand Prix fotografii Praha 2017 – Staromestské námestie od voľného fotografa Andreja Belovežčíka. Fotografia porotu zaujala okrem nesporných fotografických kvalít aj svojím pozitívnym nábojom. V čase, keď námestia hlavných miest upútavajú na seba pozornosť predovšetkým teroristickými útokmi vyvolávajúcimi strach, obavy z ľudskej prítomnosti či politickými protestmi, čo prináša pocit zúfalstva a nešťastia, ešte stále tu môžu byť miesta, kde sa ľudia stretnú, aby sa zabavili, vyjadrili radosť zo života a pocit šťastia a spolupatričnosti. Veríme, že sa táto fotografia stane nielen zachytením momentu minulého, ale bude aj posolstvom a povzbudením do budúcnosti,“ uviedli organizátori.

Fotografie prihlásené do 6. ročníka Slovak Press Photo hodnotila päťčlenná medzinárodná porota. Jej predsedníčkou je americká fotografka Nina Berman a ďalšími členmi sú Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR), Bénédicte Kurzen (FR) a Roman Vondrouš (ČR).

Do Slovak Press Photo sa tento rok prihlásilo celkovo 185 fotografov a organizátori registrovali doposiaľ najvyšší počet prác v histórii súťaže – 2 055 fotografií. „Porota hodnotila samostatné fotografie a série fotografií v 10 súťažných kategóriách: Aktualita, Reportáž, Každodenný život, Portrét, Šport, Príroda, Svet umenia, Mladí fotografi do 25 rokov a študenti (medzinárodná kategória), Stredoeurópska fotografia (medzinárodná kategória) a Grant Bratislavy,“ uviedli organizátori.

Víťazov v jednotlivých kategóriách vyhlásia na slávnostnom odovzdávaní cien a vernisáži výstavy Slovak Press Photo 19. októbra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grand Prix #Slovak Press Photo 2017 #Andrej Belovežčík