Učiteľ informatiky prevalcoval fotožurnalistov

"Keď sa do detskej hry s bublinami zapojila pani a uvoľnila emócie, začal som doslova cvakať," hovorí Andrej Belovežčík. Jeho fotografia Praha 2017 - Staromestské námestie získala Grand Prix v 6. ročníku Slovak Press Photo.

05.09.2017 16:55
debata

„Keď som ju videl doma na veľkom monitore, chytila ma za srdce. Ako keď sa človek zaľúbi,“ spomína na vznik víťaznej snímky.

Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia... Foto: Andrej Belovežčík
Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia Andreja Belovežčíka, ktorá získala Grand Prix na Slovak Press Photo 2017. Praha 2017 – Staromestské námestie. Fotografia Andreja Belovežčíka, ktorá získala Grand Prix na Slovak Press Photo 2017.

Súťaž novinárskych fotografií sleduje od začiatku, predtým však nemal odvahu prihlásiť sa. Až teraz. „Pre mňa bola táto fotografia výnimočná, tak som si povedal, že ju pošlem. Čo na ňu povedia odborníci, lebo subjektívny pohľad autora je niečo iné. Mal som síce pocit, že z toho nič nebude, ale zdalo sa mi, že v čase, keď sú celosvetovými témami utečenci, terorizmus, násilie a bombové útoky, mohol by som mať nádej,“ pokračuje. A zabodovala nielen nespornými fotografickými kvalitami, ale aj pozitívnym nábojom.

„V čase, keď námestia hlavných miest upútavajú na seba pozornosť predovšetkým teroristickými útokmi vyvolávajúcimi strach, obavy z ľudskej prítomnosti či politickými protestmi, čo prináša pocit zúfalstva a nešťastia, ešte stále môžu byť miesta, kde sa ľudia stretnú, aby sa zabavili, vyjadrili radosť zo života a pocit šťastia a spolupatričnosti,“ zdôvodnila svoje rozhodnutie medzinárodná porota. Predsedala jej americká fotografka Nina Berman, členmi boli výrazné osobnosti fotografickej scény Bénédicte Kurzen (FR), Jana Hojstričová (SR), Jindřich Štreit (ČR) a Roman Vondrouš (ČR).

„Za tri, štyri dni som nafotil v Prahe asi tritisíc fotografií, lenže množstvo ešte neznamená kvalitu. Išiel som fotografovať ľudí, nie mesto. Vychádzal som z toho, že je tam obrovské množstvo turistov a každý fotografuje, takže nikto si ma nebude všímať. Skôr by som bol nápadný, keby som fotoaparát nemal. A ja chcem robiť fotografie čisté a prirodzené,“ pokračuje Andrej Belovežčík. Z pôvodne farebnej fotografie urobil čiernobielu, podľa neho farba prebíjala silu jej výpovede.

Medzi fotožurnalistami nie je jeho meno známe. „Nepoznajú ma, lebo kto z nich by sledoval miestnu tlač. Pôsobím v regióne pod Duklou, dokumentujem život v oblasti Stropkova a Svidníka,“ vysvetľuje. Ako fotograf na voľnej nohe publikuje hlavne v Stropkovskom spektre či Stropkovských zvestiach. Inak je učiteľom informatiky na gymnáziu v Stropkove.

„Zobral som si dovolenku, inak by som bol na otvorení školského roka a fotografoval žiakov jednotlivých tried,“ povedal v pondelok večer pre Pravdu v bratislavskom Zichyho paláci po vyhlásení víťaznej fotografie. Keď mu v nedeľu večer telefonovali, v prvej chvíli si vraj pomyslel, či niekto nevtipkuje. „Hlas v telefóne však znel dôveryhodne,“ pokračuje. S ruksakom na chrbte sa teda v pondelok ráno vybral na niekoľkohodinovú cestu, aby dorazil do Bratislavy včas.

Stihol si pozrieť aj výstavu NOOR by NOOR v Galérii Slovak Press Photo. Predstavuje výber z tvorby dvanástky uznávaných fotožurnalistov združených v agentúre NOOR. „Sú tu fotografie z Jordánska, Turecka, Afganistanu, Afriky… Sú plné emócií, šťastia aj utrpenia, radosti aj bolesti. Dokumentujú príbehy, ktorými žijeme,“ povedala na pondelkovej vernisáži Nina Berman. „Naša agentúra si pripomína desiate výročie založenia. Rozhodli sme sa ho osláviť práve výstavou, ktorá pripomína, v akom svete žijeme. Zároveň je aj spomienkou na jedného z jej zakladateľov Stanleyho Greena, amerického fotografia a niekoľkonásobného laureáta World Press Photo, ktorý v máji zomrel v Paríži,“ dodala Bénédicte Kurzen.

Do 6. ročníka Slovak Press Photo prihlásilo 185 fotožurnalistov tento rok rekordných 2055 fotografií, ktoré súťažili v desiatich kategóriách. Mená víťazov a ocenených autorov v jednotlivých kategóriách prezradí porota 19. októbra na slávnostnom otvorení výstavy Slovak Press Photo, počas ktorého si Grand Prix preberie aj Anton Belovežčík.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Press Photo 2017 #Andrej Belovežčík.