Jeseň prišla do galérie Danubiana ľahkým krokom

V galérii Danubiana vystavuje (do 12. novembra) známy český umelec Michael Rittstein. Príťažlivý aj výstižný je už názov výstavy - Ľahkým krokom.

24.09.2017 05:00
debata
Výstava Ľahkým krokom koncentruje Rittsteinov... Foto: Michael Rittstein/Danubiana
Michael Rittstein Výstava Ľahkým krokom koncentruje Rittsteinov pohľad na dnešný svet a predstavuje jeho tvorbu za obdobie posledných pätnásť rokov.

Tvorba tohto výtvarníka totiž pôsobí svižne a rezko. Nie je síce jednoduchá tvarom či obsahom, ale pôsobí ľahko, dynamicky. Vyplýva to asi z toho, že Rittstein je rodený maliar a maľovanie je jeho najobľúbenejšia a najprirodzenejšia činnosť, je teda spontánny. Jeho maľby sú plné farieb, tvarov, dejov, skrátka – nápadmi sa až zadúša. A – má čo povedať. Reaguje na všetko, čo zažíva, na svet okolo seba a robí to expresívne. Deformuje, zveličuje, umocňuje. Preplieta ľudský svet so živočíšnym, všíma si aj svet politiky. Chce, aby ho diváci chápali. Ak maľuje napríklad ľudský charakter, preženie jeho podobu, výraz, črty, gestá, všetko zveličí, ako to býva v groteske – kritika ho aj radí medzi maliarov grotesky.

Už z toho vyplýva, že pozrieť si Rittsteinove obrazy je zážitok. Nie je to iba dielo na „očný kontakt“ – obrazy vyzývajú na dlhší dialóg. Treba si ich poriadne poprezerať a návštevník na výstave objaví množstvo podnetov. Okrem iného má Rittstein aj zmysel pre humor, pre aforizmy a poéziu, skrátka – vie sa vyjadriť tiež slovom. Svedčia o tom aj názvy jeho výstav či obrazov, ktoré dokazujú, že „maľuje aj slovami“. Jeho vášnivá maľba je opakom módneho minimalizmu. On robí vlastne realizmus, ale originálnym spôsobom.

Ako sme už spomenuli, táto výstava sa volá Ľahkým krokom, ale vraj už niečo nazval aj titulmi Zasnený traktorista, Bola Rusalka Ruska?, Tetovaný jogurt, Modré semišky, Citróny útočia, Spotená veverička či Okom klokana. Ako vidno, s Rittsteinom je aj veselo. Zároveň je to však veľmi vážený maliar. Narodil sa 17. septembra 1949 v Prahe, od detstva sa zaujímal o maľovanie, vyštudoval Akadémiu výtvarných umení v Prahe (u Arnošta Padrlíka) a dnes tam pôsobí ako pedagóg. Je členom významných umeleckých zoskupení a je známy aj v zahraničí.

V pozvánke na výstave z galérie o ňom píšu: „Výstava Ľahkým krokom koncentruje Rittsteinov pohľad na dnešný svet a predstavuje jeho tvorbu za obdobie posledných pätnásť rokov. V maľbe nešetrí výraznými farbami, kladie ich v hutných vrstvách, obrazy tak majú svoj reliéf, lesk a plastickosť. Na výstave je možné vidieť sériu malieb Športová epopeja (2011), tá pozostáva z dvadsaťsedem obrazov o olympijských športoch a vznikla pri príležitosti XXX. letnej olympiády v Londýne na žiadosť Českého olympijského výboru. Na výstave je aj rozmerné dielo Podľa scenára (2009), ktoré vzniklo na požiadavku významného českého režiséra Jana Němca k filmu 3D Film. Okrem toho, je možné zhliadnuť viac ako šesťdesiat malieb autora, preto pri tejto príležitosti vznikla aj kniha Michael Rittstein, v ktorej maliar, umelec, pedagóg Rittstein vysvetľuje významy a okolnosti vzniku niekoľkých obrazov vlastnými slovami.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Danubiana #Michael Rittstein #Ľahkým krokom