Znaky Petra Rollera

Vesmír Petra Rollera je plný znakov a náznakov. Milovník umenia do neho môže nahliadnuť ešte tento víkend vo Veľkej sále bratislavskej Galérie Umelka. V nedeľu sa tam totiž končí výstava Znaky.

30.09.2017 09:00
debata

Popredný slovenský sochár a výtvarný pedagóg predstavuje takmer sedem desiatok obrazov. Ide o výber z troch cyklov, ktoré vznikali od roku 1995 – maľby zo série Orient, objekty zo série Petrohrady a výber zo série obrazových koláží. Práve posledné spomínané a zároveň najstaršie z vystavovaných diel sú očarujúcou ukážkou jednoduchosti a elegancie, s akou Peter Roller iba s pomocou ostrého noža a štetca dokáže z dvojrozmerného papiera vymodelovať hravý reliéf, začínajúci priestor, ba dokonca zložité trojrozmerné bludisko.

Pastelové farby, minimalistický refliéf - séria... Foto: Pravda, Jakub Prokeš
roller Pastelové farby, minimalistický refliéf - séria obrazových koláží Petra Rollera v galérii Umelka.

Čo série spája? Niekto by mohol povedať, že azda až Matissovská ľahkosť, Pevsnerovská prešpekulovanosť či Escherovská rafinovanovanosť. Snáď je na to aj jednoduchšie vysvetlenie: fascinácia autora prechodom medzi dvojrozmerným a trojrozmerným svetom. Ustavičné skúmanie a stieranie tejto hranice.

Sú to akési labyrinty, bludiská, ornamenty – ilúzie… Roller sa pohráva s vnímaním diváka, necháva jeho oko blúdiť i zablúdiť. Využíva pritom vodorovné i zvislé linky, šípky, bodky – jednoduché znaky či len ich časti.

Pastelové farby, minimalistický refliéf - séria...
Pastelové farby, minimalistický refliéf - séria...
+2Pastelové farby, minimalistický refliéf - séria...

„Tvorba znakov nás sprevádza dejinami. Aj mňa oslovila svojou veľavravnosťou a mnohovýznamovosťou. Snažím sa preto znaky a ich jednotlivé prvky uplatniť všade a na všetkých mne dostupných materiáloch: kameni, dreve, železe, plátne, papieri…“ objasňuje výtvarník, ktorý o rok oslávi sedemdesiatku.

Peter Roller však akoby dielo považoval za dokončené až vtedy, keď mu dá názov: Slávnosť dotykov, Požičovňa vynálezov, Pokora rukopisu, Merač trestu, Uhol ľútosti, Obratník mlčania, Archív monológov, Nejasná kázeň, Dozorca vchodu…

„Aj v názvoch diel chcem poukázať na nekonečné možnosti znakov. Konečnú interpretáciu však ponechávam na divákovi,“ hovorí výtvarník, ktorý neúnavne otvára okná a dvere do vesmíru znakov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Roller #Galéria Umelka