Maľbou roka je krajinka. Ibaže iná, ako ju poznáme

Pôsobivé dielo, ktoré zaujímavo pracuje s históriou maľby a zároveň prináša inovatívny prístup k obrazu ako klasickému médiu. Takto ohodnotila odborná porota dielo s názvom Over the mountain mladej výtvarníčky Žofie Dubovej, ktorá sa stala absolútnou víťazkou 12. ročníka prestížnej súťaže Maľba. Ocenenia za druhé a tretie miesto si tento rok spolu s ňou prevzali aj Marta Kissová a Hana Garová. Všetky tri umelkyne získali aj finančné ohodnotenie v celkovej výške 20-tisíc eur.

07.10.2017 05:00
debata
Víťazná maľba Over the mountain je dielom... Foto: Žofia Dubová
Maľba Žofia Dubová Víťazná maľba Over the mountain je dielom mladej výtvarníčky Žofie Dubovej.

Víťazné dielo sa od ostatných prihlásených prác odlišovalo už na prvý pohľad. Aj keď maľbe dominujú prírodné motívy, namiesto symbiózy jednotlivých prvkov sa krajinkárstvo sa v podaní Žofie Dubovej atomizuje na samostatné celky. Netradičným konceptom akoby autorka ľuďom núka možnosť nahliadnuť do samotného procesu tvorby. Podľa medzinárodnej poroty víťazka spája európsku kultivovanosť a tradíciu maľby s ázijskou vizualitou a využitím nových techník i spôsobom maľby reprezentuje novú vlnu 21. storočia.

2. miesto: Marta Kissová/Je na čase ísť spať Foto: Marta Kissová
Marta Kissová Je na čase ísť spať 2. miesto: Marta Kissová/Je na čase ísť spať

Marta Kissová sa na druhom mieste umiestnila s obrazom Je na čase ísť spať, ktorý zaujímavým spôsobom vyobrazuje zápas medzi realitou a imagináciou. Dialóg medzi naznačenými líniami a abstrakciou však naznačuje aj tretie ocenené dielo, obraz Hany Garovej Útek zo zajatia. „Pri všetkých troch víťazných dielach sme ocenili ich autenticitu. Všetky sú presvedčivé, každé svojím spôsobom. Ocenené maľby zaujmú vyváženou súhrou kompozície a farby, techniky i námetu,“ hodnotí práce predsedníčka poroty, kurátorka súčasného umenia z Veľkej Británie Jane Neal.

3. miesto: Hana Garová/Útek zo zajatia Foto: Hana Garová
Hana Garová Útek zo zajatia 3. miesto: Hana Garová/Útek zo zajatia

Zámerom súťaže Maľba je nielen uvádzať mladých maliarov do radov etablovaných umelcov, ale tiež priblížiť mladé umenie širokej verejnosti. Výstavu finálových súťažných diel vrátane prác troch najlepších umelkýň si môžu návštevníci pozrieť bezplatne v bratislavskej Galérii Nedbalka od 6. októbra do 11. novembra. Pre verejnosť bude otvorená aj počas festivalu Biela noc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #súťaž #Maľba roka #Žofia Dubová #Marta Kissová #Hana Garová