Skvosty výtvarného umenia od konca 19. storočia po súčasnosť v Bethlenovom dome

Luxusnou prechádzkou nie tak vzdialenými dejinami slovenského, českého, ale aj inonárodného výtvarného umenia, je edukačno-prezentačná výstava Od bodu k pamäťovej stope, ktorú sprístupnili v Stredoslovenskej galérii v Bethlenovom dome na Dolnej ulici 8 v Banskej Bystrici.

16.10.2017 13:06
Stredoslovenská galéria Foto:
Detail inštalácie výstavy v Stredoslovenskej galérii, Bethlenov dom, 2017.
debata

Výstava je pokračovaním série tzv. edukačných výstav orientovaných na problematiku percepcie, recepcie a interpretácie diel vizuálneho umenia. Jej vizuálna podoba predstavuje základné znaky a línie či body, s ktorými sa autori „boria“, kým nenájdu výsledný tvar. Tak ako pri písaní hľadá básnik slovo, aj umelec sa snaží načrtnúť prvotnú líniu, cez ktorú sa „poberie“ jeho dielo. Bod, škvrna, línia, tvar, farba sú základné vyjadrovacie prostriedky výtvarného jazyka, ktoré tvoria nosný skelet umeleckého diela. Môžeme ich prirovnať k slovám v básni alebo k tónom v hudbe. Nesú nekonečné množstvo variácií. Ich kompozičným usporiadaním, kombináciou a vzájomným vzťahom, sa formuje celkový charakter diela, jeho vizuálna a povahová črta. Sú potrebné ako vo verbálnom jazyku hlásky či v gramatike písmená, vďaka ktorým tvoríme slová, konštruujeme vety a učíme sa porozumieť nielen tomu „ako“ ich počujeme a vidíme, ale najmä chápať to, „čo“ počujeme a vidíme.

Rozostavaný dom. Z diaľky pripomína neomietnutú barabizňu, no keď dôjde stavba do finále stojíte pre nádhernou novostavbou so všetkými detailami, ktorými má nové obydlie disponovať. Šesť diel a päť autorov na novootvorenej výstave ponúka aj náhľad do umeleckej reštaurátorskej dielne, zostávajúce diela sú prezentované v pôvodnom stave.

Výstava predstavuje výber približne 90 diel od 51 autorov. Ide o diela z oblasti maľby, kresby, grafiky a fotografie, ktoré sú súčasťou zbierkového fondu Stredoslovenskej galérie. Výber pozostáva prevažne zo starších, ale nájdeme i niekoľko novších akvizícií. Rozsiahly zbierkový fond galérie, ktorý aktuálne disponuje takmer 14 000 zbierkovými predmetmi, umožnil bohatý výber autorov pôsobiacich od konca 19. storočia až po súčasnosť. Ide o umelcov nielen s regionálnym, ale i celoslovenským významom. Okrem slovenských umelcov sú prezentované tiež práce českých autorov, ako i predstaviteľov súčasnej japonskej grafiky, ktoré od roku 2002 obohacujú zbierkový fond galérie.

Výstava Od bodu k pamäťovej stope

Zastúpení autori: Milan Adamčiak, Blažej Baláž, Andrej Barčík, Juraj Bartusz, Miloš Alexander Bazovský, Martin Benka, Cyril Blažo, Marko Blažo, Vladimír Boudník, Albín Brunovský, Milan Dobeš, Rudolf Fila, Daniel Fischer, Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Ladislav Guderna, Edmund Gwerk, Vladimír Havrilla, Vincent Hložník, Milan Hnat, Eva Hnatová, Igor Hudcovič, Shuji Chiaki, Yuichi Ito, Jozef Jankovič, Igor Kalný, Masahiro Kasai, Michal Kern, Alojz Klimo, Martin Knut, Jozef Kollár, Július Koller, Vladimír Kompánek, Martin Martinček, Peter Matejka, Dezider Milly, Ján Mudroch, Tetsuya Noda, Roman Ondák, Zolo Palugyay, Rastislav Podoba, Martin Sedlák, Rudolf Sikora, Karola Skutecká, Dominik Skutecký, Milan Sokol, Endo Susumu, Max Švabinský, Dezider Tóth, Miloš Urbásek, Imrich Weiner-Kráľ.

Koncepcia projektu a kurátorka výstavy Martina Martincová, výstava potrvá do 19. novembra 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria