Milan Sokol a jeho Recyklus v Stredoslovenskej galérii

Zbiera „odpadový tovar“ a plechovky od piva. Potom z nich urobí výstavu, ktorá oslní aj najväčších diletantov, o znalcoch umenia nehovoriac.

25.10.2017 14:13
debata
Detail inštalácie výstavy v Stredoslovenskej... Foto: Stredoslovenská galéria
Stredoslovenská galéria Detail inštalácie výstavy v Stredoslovenskej galérii, Praetorium, 2017.

Môžete sa o tom presvedčiť v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici v Praetoriu na Námestí Štefana Moysesa 25, kde sprístupnili autorskú výstavu banskobystrického rodáka Milana Sokola pod názvom Recyklus 2012 – 2017.

Umelecká tvorba Milana Sokola (1952) sa začala odvíjať na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia. Na Strednej umelecko-priemyselnej škole v Kremnici získal zručnosti poctivého výtvarno-remeselného ryteckého remesla. Akademické umelecké vzdelanie ukončil v Krakove. Autor pedagogicky pôsobí na Katedre výtvarnej kultúry na Pedagogickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a jeho diela sú zastúpené v zbierkach viacerých slovenských a zahraničných galérií.

Tretia samostatná výstava autora na pôde galérie predstavuje výber z najnovšej fázy jeho voľnej tvorby. Z plechovíc nápojov tvorí obrazy pričom dosahuje účinok irónie, až sarkazmu, a zároveň aj možnosti ich estetickej pôsobnosti. Vystrihnuté páskové fragmenty plechovíc autor prepletá do mozaiky, aby im vtisol nový, celkom odlišný význam.

Diela Milana Sokola boli v Stredoslovenskej galérie viackrát prezentované, ale doteraz len dvakrát v podobe samostatných výstav. Prvou bola výstava v roku 1992, keď sa vtedy čerstvý štyridsiatnik predstavil svojimi farebnými linorytmi. Jeho druhá autorská výstava po desiatich rokoch (2002), už bola rozsahom oveľa väčšia, počítala vyše 200 exponátov.

S tvorbou Milana Sokola korešponduje tvorba Anny Nawrot (1960), ktorá je hosťkou na prezentovanej výstave. Vo svojej tvorbe využíva ready-made (mužské kravaty) vizuálne symbolizujúce mužský element. Tieto dekoratívne artefakty, kravaty, komponuje na figuríny ženských (oblých) tiel a dodáva im silný provokujúci účinok. Vzrušenie, ktoré zo zažívania diel Anny Nawrot plynie, je dielom špecifického druhu krásna, ktoré vyžaruje.

Výstava potrvá do 30. novembra 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenská galéria #Milan Sokol