Históriu Arménska predstavia staré kartografické mapy

Cieľom výstavy je prezentovať mapy, podľa ktorých sa dajú sledovať niektoré kľúčové momenty arménskych dejín.

06.11.2017 14:00
debata

Od pondelka do 15. novembra bude na ministerstve kultúry výstava Arménsko prostredníctvom kartografických dokumentov. Výstava v dvorane ministerstva je venovaná 25. výročiu nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Arménskom.

Cieľom výstavy je ukázať mapy, podľa ktorých sa dajú sledovať niektoré kľúčové momenty arménskych dejín. Znázornené sú na mapách vyhotovených antickými grécko-rímskymi geografmi, ako aj stredovekými islamskými, latinskými a západoeurópskymi kartografmi a geografmi.

Nie je jednoduché ukázať všetky historické súvislosti, udalosti a vývoj krajiny len prostredníctvom máp. Niektoré udalosti nie sú zachytené v mapách, preto vystavené mapy neukazujú úplne celé dejiny, najmä, ak je tu len 31 z celkového počtu 61 historických máp, zhromaždených v knihe Pohľad do dejín Arménska prostredníctvom Kartografických záznamov. Niektoré najdôležitejšie udalostí sa udiali tak rýchlo, že kartografi nemalo dosť času, aby ich stihli zaznamenať na mapách.

Koniec 19. storočia a prvý kvartál 20. storočia sú plné traumatických zážitkov pre arménsky národ žijúci na území svojich predkov. Prezentované mapy tvoria významnú časť dôležitého kartografického dedičstva celého ľudstva, len veľmi málo prezentovaných máp pochádza od arménskych odborníkov.

Výstava ukazuje pády a vzostupy arménskeho národa a je zároveň dôkazom, že nie je možné vyhladiť národ, ktorý má svoju históriu a kultúru, ako sa o to pokúsili Osmani počas genocídy z roku 1915. Napriek tomu, že Arméni prišli o väčšiu časť ich historického územia a v neposlednom rade o časť kultúrneho dedičstva, Arménsko a Arméni i naďalej zastávajú zaslúžené pozície popri iných civilizovaných krajinách a národoch sveta, najmä na poli vedy a kultúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Arménsko #Mapy