Spoznajte Pabla Picassa ako svojho najbližšieho priateľa

Spoznať život a súkromie svetoznámeho spoluzakladateľa kubizmu Pabla Picassa možno do 14. januára na výstave fotografií v bratislavskom múzeu moderného umenia Danubiana. Výstava Môj priateľ Picasso predstavuje snímky od írskeho fotografa Edwarda Quinna, ktorý počas rokov priateľstva s Pablom Picassom, dokumentoval momenty z jeho života na Francúzskej riviére.

14.11.2017 16:00
Môj priateľ Picasso Foto:
Výstava Môj priateľ Picasso predstavuje snímky fotografa Edwarda Quinna (vľavo), priateľa Pabla Picassa.
debata

Danubiana predstavuje výber 125 fotografií z osobného života umelca, ktoré do múzea priviezli z Múzea Picassa vo francúzskom meste Antibes, kde mala názov Picasso sans cliché a stretla sa s veľkým úspechom, agentúru SITA o tom informovala Veronika Polakovičová z Danubiana Meulensteen Art Museum. Výstava sa v sídle Danubiany v Bratislave na vodnom diele v Čunove dá vidieť denne okrem pondelka od 10:00 do 18:00.

Južné Francúzsko a jeho Azúrové pobrežie vždy priťahovalo mnohých umelcov. Desiatky rokov tu žil a pracoval aj Pablo Picasso. S jeho menom sú spojené malebné miesta ako Juan-le-Pins, Mougins, Vallauris, Antibes, Monte Carlo či St. Tropez. Práve tu sa skrížili cesty tejto umeleckej osobnosti a fotografa Edwarda Quinna, pripomína v tlačovej správe k výstave kurátorka Eva Trojanová. Quinn (1920, Dublin – 1997, Zürich) začínal na Azúrovom pobreží fotografovať filmové hviezdy a populárne osobnosti. Pracoval pre Paris Match a mnohé iné magazíny a agentúry.

Rozhodujúcim podnetom pre jeho fotografickú tvorbu bolo stretnutie s Picassom v roku 1951. Svojou prácou si získal umelcovu dôveru a úzko s ním spolupracoval do roku 1972. Umelec mu dovoliť fotografovať ho pri rôznych činnostiach, pri maľovaní, v keramickej dielni i v súkromí, s priateľmi a rodinou. Počas tejto úzkej spolupráce Quinn vytvoril takmer desaťtisíc fotografií z Picassovho života a práce, ktoré približujú umelca z mnohých uhlov pohľadu tak, ako to mohol urobiť málokto. „Mnohí svetoví fotografi Picassa fotografovali, boli však skôr zameraní na portrét, napríklad Henri Cartier-Bresson, Robert Doisneau, Robert Capa a iní. Nemali možnosť sprostredkovať osobnosť Picassa v jeho umeleckej kreativite i ľudskej komplexnosti tak, ako Edward Quinn. Jeho fotografie sú bezprostredné záznamy, ktoré však nikdy vopred nearanžoval. Mal intuíciu, vedel, ako najlepšie nastaviť kameru, aby výsledkom bola premena okamihu na svedectvo jedinečnosti osobnosti,“ dodala Trojanová.

Danubiana Meulensteen Art Museum ležiace necelých 20 kilometrov južne od Bratislavy založil holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič. Od roku 2000, keď bolo múzeum otvorené, uskutočnilo desiatky výstav najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény, medzi iným tu vystavoval Karel Appel, Sam Francis, Miroslav Cipár, Markus Prachensky, Rudolf Sikora a ďalší. Medzi mnohými návštevníkmi, ktorí doposiaľ múzeum navštívili, nechýbali ani viaceré kráľovské návštevy a mnohé osobnosti kultúrneho a spoločenského života. Jedinečná poloha múzea, jeho spojenie s okolitou prírodou a riekou Dunaj, poskytuje návštevníkom neopakovateľné pohľady nielen na vystavované výtvarné umenie. V priľahlom sochárskom parku môžu návštevníci vidieť diela viacerých osobností sochárstva zo Slovenska a zo sveta. Novinkou je aj promenáda na streche, na ktorej možno popri umení obdivovať aj jedinečný výhľad na Bratislavu a Dunaj.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #fotografia #Pablo Picasso #Danubiana #Edward Quinn