Finalisti Ceny Oskára Čepana stratili chuť súťažiť

„Najprestížnejšie ocenenie pre mladých umelcov by malo viesť, nie nasledovať, a to nielen tým, čo robí, ale aj ako to robí. Má byť súčasťou živnej pôdy, nie vyschnutým kýpťom,“ uviedli v eseji písanej „jedným hlasom“ finalisti Ceny Oskára Čepana. A vysvetlili, prečo sa namiesto predstavenia vlastných sólo projektov, ktorými sa mali uchádzať o víťazné vavríny, rozhodli vytvoriť pre priestory Nitrianskej galérie spoločný projekt.

20.11.2017 07:00
Cena Oskára Čepana Foto:
Katarína Hrušková, Nik Timková, Zuzana Žabková a Apart collective predstavujú v Nitrianskej galérii spoločný projekt Cena Oskára Čepana.
debata

Rozhodnutie poroty vybrať do finále súťaže pre vizuálnych umelcov do štyridsať rokov práve Katarínu Hruškovú, Nik Timkovú, Zuzanu Žabkovú a štvorlístok umeleckého družstva Apart collective ich všetkých potešilo. Tešili sa na možnosť vytvoriť nové dielo pre výstavu, na kontakt s novým publikom a kritikmi, aj na šancu získať titul laureáta a odmeny s ním spojené. „Vzťahy medzi nami boli od začiatku priateľské, ale kvôli prítomnosti elementu súťaže aj rozpačito kompetitívne,“ priznali vo svojom vyhlásení. Cenu Oskára Čepana preto začali skúmať zvnútra, prehodnocovať svoju pozíciu aj úlohu.

Slovenská vizuálna scéna je podľa nich malá. Nepotrebuje polarizáciu a súťaž, ale dialóg a spoluprácu. Reflektovať realitu by mala aj Cena Oskára Čepana. „Mala by mať iný cieľ, než každoročné vyprodukovanie laureáta a následné umytie rúk. Pristala by jej iná podoba, než tá súťaživá,“ uviedli v spoločnej eseji. Podľa nich by mala skôr vytvárať a starať sa o udržateľné podhubie umenia. Spomenuli napríklad aj nevyhovujúce nastavenie podmienok na tvorbu či podfinancovanie kultúrneho prostredia.

Zdôraznili, že „víťazstvo v súťaži, ktorá má kritériá, ale je bez pravidiel, si dovolíme nazvať pochybným“. Otázniky, ktoré nastolili vo vyhlásení, sú hodenou rukavicou, ale aj podnetom na zamyslenie. Podnety na premýšľanie ponúka aj kolektívny environment, ktorým zaplnili priestory Salóna a Galérie mladých v Nitrianskej galérii. Na jednej strane znepokojuje, podpichuje a irituje, na druhej kamienky jeho mozaiky vyvolávajú v divákovi silné emócie, zážitky aj predstavy.

„Oceňujeme dynamiku jednoty, solidarity a podpory vytvorenej nominovanými umelcami. Z pozície porotcov by sme neradi narušili pozitívny potenciál, preto sme sa rozhodli udeliť cenu a z nej vyplývajúcu zodpovednosť všetkým finalistom ako celku. Pod podmienkou, že pravidlá a požiadavky ceny budú naplnené a umelci si zo svojho kolektívu vyberú jedného zástupcu, ktorý využije dvojmesačný vzdelávací pobyt v Recidency Unlimited v New Yorku,“ vyhlásila v sobotu večer medzinárodná porota. Je len na ocenených, ako si rozdelia finančnú odmenu 2¤600 eur, ktorá patrí laureátovi. Do 3. decembra by mali navyše oznámiť meno toho, kto z nich pôjde do New Yorku.

Do 22. ročníka Ceny Oskára Čepana, ktorej ambíciou je podporiť mladé experimentálne umenie, prihlásili autori 49 portfólií. Porota, ktorá vyniesla aj záverečný verdikt, pracovala v zložení Kiki Petratou (holandská umelkyňa a galeristka), Lily Hall (britská kritička), Barnabás Bencsik (maďarský kurátor), Michal Novotný (český publicista) a Dorota Kenderová (riaditeľka Východoslovenskej galérie v Košiciach).

Výstava Cena Oskára Čepana bude v Nitrianskej galérii do 3. decembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cena Oskára Čepana #Nitrianska galéria #Apart collective