Putovanie svetom aj priestormi duše

"Bez ohľadu na to, kde práve som, alebo s akým materiálom pracujem, vždy sa túžim vyjadriť," hovorí Francesca Martí.

27.11.2017 12:00
debata

Inšpiráciu objavuje španielska výtvarníčka, ktorá striedavo žije a tvorí na rodnej Malorke, v Holandsku a Štokholme, všade. V prírode, mytológii, najmodernejších technológiách či sociálnych problémoch. „Ale základom je vždy myšlienka na nesmierny význam ľudských hodnôt,“ zdôrazňuje všestranná umelkyňa, ktorá dnes popoludní otvára svoju retrospektívu v Danubiane. Pod názvom Transformation pozýva na vizuálne putovanie rôznymi obdobiami i podobami vlastnej tvorby.

Výstava Transformation, ktorou sa Francesca... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Francesca Martí Výstava Transformation, ktorou sa Francesca Martí po prvý raz predstavuje na Slovensku, bude v Danubiane do 11. marca.

V hale letiska sedí mladá žena. Venuje sa notebooku rozloženému na kolenách. Možno hľadá najnovšie správy, sleduje informácie o pohyboch na finančných trhoch alebo sa venuje konverzácii so svojou láskou. Nevšíma si ľudí, ktorí ju ľahostajne míňajú. Na tanieroch satelitov, ktoré inštaláciu dotvárajú, sa odohrávajú ďalšie príbehy hrdinky sústredenej na seba, počítač a mobil. „Ide o nový typ nomádstva, dnešný cestovateľ je preťažený spojeniami a informáciami,“ vysvetľuje Francesca Martí. V najnovšom projekte Migrant Angel, tvoriacom úvodný akord retrospektívnej výstavy, rozpráva o súčasnej migrácii.

Nekonečný prúd ľudí bez tvárí a bez mena pripomínajú aj desiatky malých plastík ľudských postavičiek, kráčajúcich po stene. Lákajú ich najmä veľkomestá, v ktorých sa poľahky stratia. Odkazuje na to fotografiami svetových metropol. Zábery, prenesené na jemné pláty kovu, dotvára maliarskymi zásahmi. A potom ich vlastnými rukami krčí a formuje. Medzi zábermi možno spoznať aj kus starej Bratislavy.

Z výstavy Transformation Francesci Martí v... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Transformation Z výstavy Transformation Francesci Martí v Danubiane.

K projektu Fly ju inšpiroval zdanlivo banálny zážitok. Kresbami práve zachytávala spomienky na cestu po Tunise, keď si všimla bzučiacu muchu, čo lietala po jej ateliéri. Náhodou sa usadila na škvrne červeného pigmentu, ktorým práve maľovala. Len čo sa otravný hmyz, zafarbený červeňou, vyslobodil, začal sa prechádzať po jednej z kresieb. „Mucha upútala moju pozornosť a okamžite ma vtiahla do svojej drámy. Cítila som sa ako v sne. Sledovala som priestor, pohyb, farby, formy… Ukázala mi svet nových nečakaných dimenzií – ako symbol večného mystéria existencie a osudu,“ vyťahuje z pamäti inšpiratívnu spomienku multimediálna výtvarníčka.

Spútanosť, túžba po slobode, migrácia svetom aj putovanie priestormi vlastnej duše. Tak možno charakterizovať témy, ktoré ako melodické línie rozohráva vo svojich fotografiách, obrazoch, plastikách či videoinštaláciách. Pracuje v cykloch, ktorými sa k nosným motívom svoje tvorby cez roky znova a znova vracia. Siaha vždy po tom druhu výtvarného prejavu, ktorým dokáže čo najvernejšie pretlmočiť jej nápady a myšlienky. „Fotografia a maľba sú dvojrozmerné, socha má tri dimenzie, videoart a performácia dodáva dielam ďalší rozmer – pohyb,“ vysvetľuje Francesca Martí.

Už ako malé dievča rada maľovala a kreslila. Tešilo ju, keď mohla niečo vytvoriť vlastnými rukami. Vymýšľala a vyrábala si vlastné hračky aj oblečenie. Keď mala dvadsaťpäť, rozhodla sa študovať umenie. Na výtvarnú scénu vstúpila prvou výstavou v roku 1989. Odvtedy prezentovala svoje diela v galériách takmer všetkých kontinentov, zúčastňuje sa na súťažiach na mnohých medzinárodných festivaloch umenia.

Výstava Transformation, ktorou sa Francesca Martí po prvý raz predstavuje na Slovensku, bude v Danubiane do 11. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Francesca Martí #Transformation