Majster z Okoličného predĺžil v SNG svoje návštevné hodiny

Výstavu Majster z Okoličného a gotické umenie Spiša okolo roku 1500 si možno v Slovenskej národnej galérii (SNG) pozrieť o týždeň dlhšie. V sídle národnej galérie v Esterházyho paláci na Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave je prístupná až do nedele 3. decembra.

27.11.2017 16:00
Majster z Okoličného Foto:
Majster z Okoličného: Oltár sv. Martina a sv. Mikuláša (detail krídla)
debata

Pri tejto príležitosti pozýva SNG záujemcov o gotické umenie na záverečný kurátorský výklad Dušana Burana v stredu 29. novembra o 18:00 v priestoroch expozície na 2. poschodí Esterházyho paláca. Agentúru SITA o tom informovala manažérka pre publicitu SNG Ladislava Gnacková.

Výstava Majster z Okoličného a gotické umenie Spiša okolo roku 1500 prináša od 7. septembra verejnosti majstrovské diela gotiky z územia Slovenska. Kurátor výstavy Dušan Buran sa na analytickej výstave po prvýkrát v novodobej histórii sústredil na jedno miesto časti gotického mariánskeho oltára z františkánskeho kláštora v Okoličnom pri Liptovskom Mikuláši. Predstavuje ich spolu s výberom diel spišského maliarstva a sochárstva okolo roku 1500, čím vytvára ucelený obraz o vtedajšej umeleckej tvorbe.

Majster bývalého mariánskeho oltára z františkánskeho kláštora v Okoličnom pri Liptovskom Mikuláši patril k najlepším maliarom stredoeurópskej neskorej gotiky a spolupracoval s významnými spišskými sochármi vrátane Majstra Pavla z Levoče. Na rozdiel od Majstra Pavla je však jeho dielo takmer neznáme. V obrazoch Majstra z Okoličného sa spájajú postupy „nizozemskej“ neskorej gotiky, ako je krajina s architektúrou či záujem o detaily s prvkami typickými pre taliansku renesanciu, ako sú psychologizujúce výrazy postáv, jemné lazúry a ďalšie. Umelec vytvoril aj niekoľko ďalších vynikajúcich diel, ktoré sa dnes zväčša nachádzajú v cirkevných majetkoch, napríklad dva bočné oltáre v Smrečanoch z roku 1510 alebo maľby bočného Oltára Navštívenia Panny Márie v Dóme sv. Alžbety v Košiciach z roku 1516

K výstave spustila SNG špecializovanú webstránku „M – Majster z Okoličného a gotické umenie Spiša okolo roku 1500“ https://mzograv.sng.sk. Ako agentúru SITA informovala národná galéria, webstránka obsahuje štyri sekcie, v ktorých sa jej návštevníci dočítajú o pôsobení majstrovej dielne, procese tvorby oltárnych obrazov, ich ikonografii a najmä o majstrovom najvýznamnejšom diele – hlavnom oltári kláštorného kostola františkánov-observantov v Okoličnom. Kláštorný kostol v Okoličnom je najväčšou sakrálnou stavbou na Liptove a jeho výnimočnej architektúre je venovaná špeciálna sekcia nového webu národnej galérie. Webstránka je zároveň prepojená s Webom umenia a jednotlivé maľby a ich grafické inšpirácie sa tak dajú jednoducho prezerať vo vysokom rozlíšení. Okrem výtvarných diel nájdu návštevníci webu aj vložené video, audio a ďalší interaktívny obsah. V najbližšom čase by mala pribudnúť aj virtuálna prehliadka výstavy Majster z Okoličného a gotické umenie Spiša okolo roku 1500.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #SNG #gotika #Majster z Okoličného