Z hrdiniek románov sa stali bábiky. Navštívte ich v múzeu

Stropkovské múzeum sprístupnilo vo štvrtok 30. novembra v priestoroch miestneho kaštieľa výstavu porcelánových bábik, predstavujúcich hrdinky románov svetovej literatúry. Okrem toho sa v stropkovskom múzeu uskutoční aj ďalšie z diskusných podujatí z cyklu Potulky v Kaštieli Stropkov, ktorým sa múzeum rozlúči s končiacou sa výstavou Mária, Matka Ježišova.

02.12.2017 09:00
Anna Karenina Foto:
Medzi bábikami, ktoré predstavujú literárne hrdinky, je aj Anna Karenina zo slávneho románu N. Tolstého (na snímke herečka Keira Knightley ako filmová Anna Karenina z roku 2012).
debata

Výstava krojovaných bábik stála na začiatku múzea v Stropkove a je jeho stálou súčasťou od jeho založenia. Ako upozornila Mária Kotorová, riaditeľka Krajského múzea v Prešove, pod správu ktorého múzeum v Stropkove od tohto roku patrí, pri oživení a rozšírení múzejnej činnosti v meste sa múzeum rozhodlo ponechať túto výstavy bábik a prepracovať ju tak, aby poskytovala aj informačnú hodnotu. „Usporiadali sme ich do logických celkov, aby bolo možné hovoriť o našich susedoch či členoch v Európskej únii a potom aj o vzdialenejších krajinách iných kontinentov. Túto výstavu chceme v budúcnosti ďalej dopĺňať,“ prezradila riaditeľka múzea.

V novootváranej časti nazvanej Bábiky z literatúry chce múzeum ponúknuť navyše aj netradičnú hodinu literatúry. Umožňuje ju kolekcia zberateľských porcelánových bábik predstavujúcich hrdinky románov svetovej literatúry. „Bábiky majú dokonalé, do detailov vypracované šaty a sú doplnené základnou informáciou o literárnom diele a jeho autorovi,“ uviedla Kotorová.

Bábiky predstavujú literárne hrdinky, ktoré dali meno samotnému dielu – napríklad Annu Kareninu zo slávneho románu N. Tolstého, Noru z Ibsenovej drámy, Nanu z románu E. Zolu, Madame Bovary G. Flauberta a mnohé ďalšie ženy s pozoruhodnými osudmi, ako sú Matilda de la Mole zo Stendhalovo románu Červený a čierny, Soňa Marmeladovová z Dostojevského románu Zločin a trest a takmer štyri desiatky ďalších dám prevažne z 19. a začiatku 20. storočia. Kolekciu bábik z literatúry získalo múzeum ako dar od Danice Kocúrovej z Bratislavy, výstavu otvorili vo štvrtok 30. novembra v podkrovných priestoroch Kaštieľa Stropkov.

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Madame Bovary #Stropkov #Anna Karenina #bábiky