Hobit zaujal Petra Kľúčika severskou bizarnosťou

Hobit Bilbo, čarodejník Gandalf, hrozný Smaug, elfovia, trpaslíci, škriatkovia...

04.12.2017 16:00
debata

Kto by nepoznal hrdinov kultovej Tolkienovej knihy Hobit, prinajmenšom od čias, keď ich príhody plné tajomstiev, dobrodružstiev a prekvapení preniesol na filmové plátno novozélandský režisér Peter Jackson. Príbehom o putovaní krajmi Stredozeme za pokladom, ktorý stráži drak, dal vizuálnu podobu pred rokmi aj popredný slovenský ilustrátor Peter Kľúčik. Do sveta jeho ilustrácií, ktoré nikdy nevyšli knižne, sa teraz možno ponoriť v kežmarskej Galérii u anjela.

Ilustrácie Petra Kľúčika k Tolkienovej knihe... Foto: GALÉRIA U ANJELA
Peter Kľúčik Ilustrácie Petra Kľúčika k Tolkienovej knihe Hobit vystavuje Galéria u anjela v Kežmarku.

Keď mu redaktorka Mladých liet oznámila, že má niečo preňho, pustil sa do čítania. Tolkienova rozprávková story, ktorej začal tlieskať svet už pred osemdesiatimi rokmi, keď vyšla, Kľúčika zaujala osobitou poetikou a severskou bizarnosťou. Pustil sa do práce, aby dojmy z čítania preniesol na papier.. Rozhodol sa knihu dotvoriť bohatstvom ilustrácií. „Niektoré pasáže som sa až bál zhmotniť, aby neopadla ich atmosféra tajomna,“ spomína. Vydanie, ktoré pripravoval, však nakoniec vyšlo v roku 1990 bez ilustrácií. Prečo?

„Bolo to obdobie, keď mnohé vydavateľstvá zanikali. Mladé letá sa zrazu ,scvrkli', takže edičný plán radikálne zoškrtali,“ pokračuje v spomienkach. Ďalším dôvodom bola podľa neho skutočnosť, že Hobit v tom čase vyšiel v Čechách, kde ho ilustroval Jiří Šalamoun. „Argumentoval som, že aj slovenské vydanie by sa predávalo. To české bolo ilustrované striedmejšie a skôr intelektuálsky. Naše by bolo výpravnejšie a viac myslelo na detského čitateľa,“ hovorí Peter Kľúčik.

„Jeho ilustrácie sú emotívne, maľované s nespútanou fantáziou, definované jedinečným rukopisom autora. Bez zbytočnej okázalosti a úspornou farebnosťou sa odlišujú od výpravných anglosaských variant. Farebná škála rozohráva všetky varianty zelenej, takej typickej pre Petra Kľúčika. Čaro týchto ilustrácií spočíva v ich emocionalite, ktorá dokonale korešponduje s textom,“ uvádza kurátorka výstavy Hobit Carmen Kováčová.

Od polovice osemdesiatych rokov vyniesli Petrovi Kľúčikov jeho ilustrácie viackrát ocenenie Najkrajšia kniha roka, ale aj Cenu mladých liet i Cenu Ľudovíta Fullu. Keď však kvôli finančným suchotám strácali vydavateľstvá záujem o ilustračné majstrovstvo výtvarníkov, sústredil sa najmä na voľnú tvorbu. Jeho obrazy aj maľby tiež hýria nespútanou predstavivosťou a hravosťou. V Rajských záhradách ožíva vyfantazírovaný svet bujnej prírody. V obrovských trsoch prečudesných stromoch sa ukrývajú prazvláštne tvory. Na bizarne pokrútených konároch, obťažkaných strapcami nevídaných plodov, sa usalašili nevšedné druhy vtákov.

„Týmto prečudesným bytostiam by ste darmo hľadali mená, nenájdete ich v žiadnom atlase. Samotné názvy diel presne určujú autorovo zameranie: Magická džungľa, Zhromaždenie v rajskej záhrade, V pralese, Fantastická zoológia, Pitoreskný les… Všetky bizarné potvorky pôsobia milo a prítulne. S radosťou pózujú umelcovi, aby prerozprával ich príbehy. Pohotový divák rýchlo pochopí, že je to o nás – o ľuďoch. To ľudské objavujeme vo svete zvierat a to zvieracie medzi nami,“ opisuje kurátorka.

Výstavu Hobit Petra Kľúčika komponovala ako projekt pre celú rodinu. Ilustrácie Tolkienových príbehov zo Stredozeme sa prihovárajú najmä deťom, ale pobavia aj dospelých. Na ich zmysly zas útočia invenciou a pestrou farebnosťou olejomaľby a grafické listy. „Úsmev a radosť však vyvolajú u každého diváka,“ dodáva kurátorka.

Na stretnutie s tvorbou výtvarníka, ktorý nikdy nepodliehal módnym trendom, pozýva Galéria u anjela v Kežmarku do 11. januára. Je hodokvasom pre oči, myseľ i fantáziu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria u anjela #J. R. R. Tolkien #Peter Kľúčik