Da Vinciho maľbu Krista budú vystavovať v Louvri v Abú Zabí

Obraz s názvom Salvator Mundi (v preklade Spasiteľ sveta) v novembri vydražil anonymný kupca za 450 miliónov dolárov (v prepočte vyše 380 miliónov eur).

07.12.2017 14:00
Leonardo da Vinci Foto: ,
Obraz s názvom Salvator Mundi (Spasiteľ sveta).
debata

Dražba trvala len 19 minút a kupca sa na nej podieľal prostredníctvom telefónu. Podľa správ viacerých médií si obraz zaobstaral saudskoarabský princ. Denník The New York Times tvrdí, odkazujúc sa na bližšie nešpecifikované dokumenty, že je týmto kupcom princ Badír bin Abdulláh bin Muhammad bin Farhan al-Saúd.

Salvator Mundi patrí k menej ako 20 známym da Vinciho maľbám a je jedinou, o ktorej sa predpokladá, že je v súkromnom vlastníctve. Maľba je vysoká 66 centimetrov a zobrazuje Krista v renesančnom rúchu, ktorý zdvihnutou pravou rukou žehná a v ľavej drží krištáľovú guľu. Vznikla zrejme okolo roku 1505.

Louvre v Abú Zabí otvorili začiatkom novembra. Inštitúcia má vo svojej zbierke 600 stálych umeleckých diel a 300 diel požičaných z Francúzska. Za používanie mena, manažérske poradenstvo a zapožičanie obrazov platí múzeum francúzskemu Louvru podľa spravodajského portálu BBC stovky miliónov dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Leonardo da Vinci #Abú Zabí