Kritikom roka a držiteľom Ceny ASK? je Omar Mirza

Vo štvrtok 14. decembra 2017 rozhodla porota v zložení Jana Németh, Michal Novotný a Michal Murin o prvom laureátovi Ceny ASK?, ktorým sa stal kurátor, kritik a popularizátor súčasného vizuálneho umenia Omar Mirza. Porota o laureátovi rozhodla na základe prihláseného textu Vyrovnávanie sa s pamäťou, v ktorom Mirza reflektuje kultúrnu platformu Nástupište 1-12 v Topoľčanoch.

15.12.2017 14:00
Omar Mirza Foto: ,
Cenu ASK? získal kurátor, kritik a popularizátor súčasného vizuálneho umenia Omar Mirza. Na snímke v skafandri počas výstavy v Nitrianskej galérii v roku 2014.
debata

„Na kritickej práci Omara Mirzu oceňujeme zrozumiteľný jazyk a jednoduchý štýl, jasnosť, ale zároveň presnosť, s ktorou čitateľom približuje komplexné problémy súčasného umenia. Jeho texty si zároveň udržujú dynamiku, ľahkosť a rytmus – štylistické kvality pre dosah výtvarnej kritiky nie menej dôležité. Nim zaslaný kritický text, ako jeden z mála, obsahoval rozšírenie samotného umeleckého problému o historický, politický a geografický kontext, esejistický charakter, ktorý umožňuje čitateľovi dozvedieť sa aj niečo viac, než len kritické zhodnotenie pojednávanej výstavy, a ktorý sa zároveň nebojí otvorene vystúpiť voči problémom súčasnej slovenskej spoločnosti. Oceňujeme tiež Mirzovu dlhodobú prácu, ktorú pre slovenskú výtvarnú kritiku odvádza a to, že jeho cieľom je najširšie publikum, nie len akademická reflexia,“ vyjadril sa za porotu Michal Novotný.

Omar Mirza (*1981) je absolventom odboru dejiny umenia na Viedenskej univerzite. Od septembra 2006 pracuje na pozícii odborno-výskumného pracovníka a kustóda zbierok v Nitrianskej galérii, pre ktorú kurátorsky pripravil zhruba štyridsiatku samostatných a kolektívnych výstav súčasných umelcov zo Slovenska a zo sveta. Okrem práce pre Nitriansku galériu má za sebou viacero kurátorských aktivít doma a v zahraničí (napr. Praguebiennale 4), venuje sa výtvarnej kritike, uverejňuje články a recenzie o dianí v súčasnom umení. V rokoch 2011 – 2012 riadil bratislavskú Galériu Faica – galériu kritikov slovenskej sekcie AICA (Medzinárodnej asociácie kritikov umenia), ktorej je členom. Okrem odborných aktivít sa venuje najmä popularizácii súčasného umenia, pôsobí v rôznych médiách ako moderátor či tvorca relácií.

V rokoch 2008 – 2014 vyrobil 190 dielov internetovej relácie o vizuálnom umení Hore bez. V rokoch 2014 – 2016 moderoval na Rádiu Devín raz týždenne reláciu Fokus o výtvarnom umení. V rokoch 2016 – 2017 bol spoluautorom, dramaturgom, scenáristom a moderátorom 10-dielnej relácie o súčasnom umení Omar a Božena na internetovom portáli vju.sk.

Do Ceny ASK? sa prihlásilo 7 mladých kritikov. Prihlásené texty sú zverejnené na webovej stránke www.oskarcepan.sk, v sekcii Kritik – Blog.

Súčasťou Akadémie súčasnej kultúry bola aj séria troch celodenných workshopov zameraných na kritiku súčasného výtvarného umenia na Slovensku. Prvý viedol Michal Novotný a konal sa v Nitre počas Čepan víkendu, druhý a tretí workshop v Košiciach a Bratislave bol organizovaný v spolupráci s Anežkou Bartlovou.

Cenu ASK? organizuje Nadácia Centrum súčasného umenia. Ocenenie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a BSK. Hlavným partnerom projektu je Slovart.

debata chyba
Viac na túto tému: #kritik #súčasné umenie #Omar Mirza