Načeradského obry

Obry. Takto familiárne volal Jiří Načeradský (1939-2014), legenda českej figuratívnej a monumentálnej maľby, svoje veľkorozmerné diela.

19.12.2017 09:00
debata

Štyridsaťtri z nich z osobitej kolekcie uznávaného slovenského zberateľa a publicistu Ivana Melicherčíka od utorka vystavia v galérii Fontána v Piešťanoch. Vernisáž výstavy Obry obrazy sa začína o 17.30 h.

Zberateľ Ivan Melicherčík pred obrazom Divoká... Foto: Pravda, Robert Hüttner
Ivan Melicherčík Zberateľ Ivan Melicherčík pred obrazom Divoká chodba, 2009, olej, 197 x 182 cm.

"Po kúpe už vari desiatich bezmála dvaapolmetrových plátien sa ma maliar pri nasledujúcej návšteve ateliéru rovno opýtal: Bude to ďalší obor? Áno, odpovedal som a on sa hneď spolu s kurátorom Petrom Machom pustil do vynášania obrovitých formátov, aby som ich videl čo najviac a mohol si z nich vybrať,“ spomína I. Melicherčík, ako sa rodila jeho zbierka.

Celú ju mohli v roku 2014 obdivovať návštevníčky a návštevníci bratislavskej galérie Danubiana v Čunove, jej časti videli milovníci umenia napríklad aj v Bratislave, Poprade či Žiline.

Z Načeradského obrazov sršia rozhorúčené farby, energia, sebavedomá skratka, irónia, pichľavá symbolika aj humor a vtip: Džungle, Červená noc, Green, Kudlanka královská, Ti dva, Jaro, Kořist, Hádka, V žáru lásky, Zelený sex, Uvízli v listopadu, Yellow Boy, Kopulace, Ušatka I, Ušatka II, Požárnice… V Piešťanoch sa umelec predstavuje ako vášnivý maliar prekypujúci temperamentom, mohutnou, priam živočíšnou energiou, rýchlym sebaistým ťahom štetca ustavične lačným po množstve farby i bohatej palete. Z eruptívneho, ale zároveň dopredu poctivo premysleného maliarskeho diela vyžaruje dlhodobá a precízna kresliarka príprava. Vo vystavenej kolekcii výtvarníka i diváka fascinujú najmä silné ženy a situácie, do ktorých sa dostávajú. Azda najviac provokuje upíria žena modlivka.

Zelený sex, 2009, olej, 180 x 245 cm . Foto: Reprofoto: Zbierka Ivana Melicherčíka
Zelený sex, 2009, olej, 180 x 245 cm Zelený sex, 2009, olej, 180 x 245 cm .

"Načeradský bol úžasne pracovitý,“ povedal dávnejšie v rozhovore pre Pravdu Melicherčík. "Už o piatej ráno odchádzal do ateliéru a ostával tam až do večera. Denne kreslil, experimentoval. Cesta k obrazu viedla cez stovky, ba tisícky kresieb. Jeho príprava trvala týždne, mesiace, roky. Potom si natiahol plátno a olej mal hotový za pár minút. Eruptívny, expresívny, vášnivý. Namaľovaný jedným dychom. So štetcom narábal radikálne, bez zaváhania. Farby na plátno šľahal ako bičom. Exekúcia s obrazom bola krátka. Bol vlastne katom svojho druhu.“

Zberateľ Ivan Melicherčík pred obrazom Divoká...
Zelený sex, 2009, olej, 180 x 245 cm .
+5Yellow Boy, 2009, olej, 200 x 170 cm.

Na vernisáži výstavy uvedú do života aj publikáciu s rovnomenným názvom – Obry obrazy. Je to už tretia knižná pocta Ivana Melicherčíka Jiřímu Načeradskému. Deväťdesiatšesť strán, luxusný papier, a predovšetkým veľkorysý a na Slovensku nevídaný formát 31,5 × 42 cm robí aj zo samotnej publikácie zberateľský klenot.

"Ivan Melicherčík sa svojím zápalom pre jedinečné Načeradského dielo zaradil medzi osvietených zberateľov, ako sú Meda Mládková a Vladimír Železný. Samotný Jiří Načeradský ho s obľubou tituloval Grand Collectioneur od Dunaje, uzatvára kurátor Petr Mach.

Jiří Načeradský (1939–2014)

Jiří Načeradský. Foto: Archív autora
Jiří Načeradský Jiří Načeradský.

Patril medzi popredných predstaviteľov českého moderného výtvarného umenia; maliar, grafik a vysokoškolský pedagóg. Po roku 1989 bol profesorom Akadémie výtvarných umění v Prahe a Fakulty výtvarného umění Vysokého učení technického v Brne. V centre jeho záujmu bolo ľudské telo, ľudské figúry zavše prerastajúce do hmyzích tvarov či konštrukcií strojov a prístrojov. Jeho obrazy majú kde-tu aj erotický podtext a kontext. Na konci šesťdesiatych rokov dva roky tvoril v Paríži, neskôr mu vo vtedajšom Československu zakázali vystavovať, živil sa ako reštaurátor fasád. Niekoľko jeho diel vystavuje aj Centre Georges Pompidou v Paríži, na Slovensku galéria Danubiana v Bratislave-Čunove. Zbierka Ivana Melicherčíka patrí medzi najvýznamnejšie súkromné kolekcie Načeradského diel na svete.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Jiří Načeradský #galéria Fontána