Fero Lipták ako ho nepoznáte

Pôvabné námestie s kostolom lemované domčekmi, čo pamätajú históriu mestečka, nasáva prečudesný mechanizmus. Na opačnom konci "vypľúva" nudné paneláky, podobajúce sa ako vajce vajcu.

21.12.2017 12:00
debata

Pred diptychom „tróni“ figúra s lyžicami bagra namiesto rúk. Tak vidí Developera Fero Lipták, ktorý v bratislavskej Galérii Michalský dvor predstavuje výber z najnovšej tvorby. Prekvapí každého, kto jeho diela pozná.

Výber z najnovšej tvorby vystavuje Fero Lipták... Foto: Pravda, ĽUBOŠ PILC
Lipták Výber z najnovšej tvorby vystavuje Fero Lipták v bratislavskej Galérii Michalský dvor.

Tvár na kameni dominuje nakreslenej postave. Iné kamienky porozkladané na stolíku sú zas pomôckami stredovekého pisára. „Manželka mi kúpila veľkú knihu ikonografií, v ktorej boli nádherné iluminácie znázorňujúce mníchov, čo prepisovali biblické texty. Nesmierne ma inšpirovali, tak som si vytvoril skritpóriá, ale po svojom,“ vysvetľuje. Prekvapuje novým výtvarným jazykom, kombinovanou technikou aj materiálmi. „Skriptóriami, grafikami aj plastikami som si chvalabohu osviežil maľbu,“ priznáva.

Záhadné bytosti s tromi očami, dvoje ústami a chápadlami nazýva Čudá. Netají, že sošky, ktoré vystavuje v Bratislave po prvý raz, vznikali v čase, keď s režisérom Aurelom Klimtom pracoval na bábkovom filme Lajka. „Nie sú také isté, tie z Lajky žijú na svojej planéte na filmovom na plátne. Ale fascinácia technológiou, priestorom a inšpirácia z úplne iného výtvarného sveta, ako som robil doteraz, sa preniesla aj do mojich plastík,“ hovorí pre Pravdu Fero Lipták. V prázdnej miestnosti sedí nosatá postavička s hlavou pripomínajúcou zemiak na stoličke a usilovne vypisuje dlhokánsky list papiera. Z jej tváre možno vyčítať skepsu a rezignáciu, čo potvrdzuje aj názov obrazu – Čakanie na grant. Liptákovým dielam nikdy nechýba riadna dávka humoru, najčastejšie ale poriadne trpkého. Z iného súdka je maľba Adolf Wölfl.

Výber z najnovšej tvorby vystavuje Fero Lipták... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Lipták Výber z najnovšej tvorby vystavuje Fero Lipták v bratislavskej Galérii Michalský dvor.

„Väčšinu života strávil tento Švajčiar v sanatóriu pre psychicky chorých. Obdivujem čistotu jeho tvorby bez štipky akademizmu, maľoval z priameho popudu, nie z túžby po zisku. Bol to jeho spôsob vyjadrovania. Fascinuje ma. Z jeho vecí cítim emócie, viem ich prečítať a strašne silne na mňa pôsobia. Vôbec celé umenie zvané art brut aj diela outsiderov sú úžasné,“ vyznáva sa Fero Lipták.

Výber z najnovšej tvorby vystavuje Fero Lipták... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Lipták Výber z najnovšej tvorby vystavuje Fero Lipták v bratislavskej Galérii Michalský dvor.

Na jeho grafikách možno okrem príbehov objaviť aj dve nevšedné pečiatky: kumšt pajta a stodola lišov. „V Lišove, čo je malá dedinka pri Dudinciach, máme chalupu a stodolu, v ktorej robíme každý rok výstavu. Je to naša galéria, naša kunsthalle, čiže ,kumšt pajta' alebo ,stodola lišov'. Aj minulý víkend sme ľuďom, ktorí prišli na vianočné trhy, ukázali nové veci,“ vysvetľuje záhadu pečiatok.

A prečo zastrešil najnovšiu výstavu názvom Multivitamín? „Vytiahol som z ateliéru z každého rožku trošku. Ide zima, každý sa potrebuje duševne potúžiť aj povzbudiť telo, takže názov sa mi hodil a páčil,“ dodáva Fero Lipták. Výstava jeho najnovšej tvorby bude v Galérii Michalský dvor do 28. januára. Od 23. decembra do 8. januára však bude zatvorená.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výstava #Fero Lipták