Silvestrovská vernisáž oživuje grafickú scénu

Každý je iný. Na prvý pohľad rozoznateľnými maliarskymi programami sa tvorba Andreja Dúbravského, Bohdana Hostiňáka a Martina Lukáča zásadne líši.

29.12.2017 14:00
debata

Všetci traja však absolvovali rezidenčný pobyt v priestoroch banskoštiavnickej železničnej stanice v rámci platformy Banská St a nica Contemporary. Zadanie dostali maliari rovnaké, venovať sa grafike. Stretávajú sa preto na výstave Ihla, ruka, srdce, hlava II. v banskoštiavnickej Galérii Jozefa Kollára, kde predstavia série svojich nových grafických listov. Vernisáž sa koná v netradičnom čase – na Silvestra presne na pravé poludnie.

Andrej Dúbravský: Edition bsc 2017 Foto: BANSKÁ ST A NICA CONTEMPORARY
Andrej Dubravský Andrej Dúbravský: Edition bsc 2017

„Projekt s názvom Edícia bsc je formát zameraný na znovuoživenie klasických grafických techník a postupov – napríklad suchá ihla, drevorez či monotypia – v kontexte súčasného umenia,“ vysvetľuje teoretička umenia a autorka projektu Zuzana Bodnárová.

Umelec workoholik Andrej Dúbravský, ktorý častejšie vystavuje v zahraničí ako doma, prerazil maľbami zajačikov či adolescentov. Pred časom však tému zmenil. „Séria jedenástich grafických listov tematizuje práve jeho posledné obdobie. Sliepočky, kohúty, farmárčenie, veľké aj malé ,emočné drámy' na obyčajnom dedinskom dvore,“ vysvetľuje autorka projektu.

Bohdan Hostiňák: Edition bsc 2017 Foto: BANSKÁ ST A NICA CONTEMPORARY
Bohdan Hostiňák: Edition bsc 2017 Bohdan Hostiňák: Edition bsc 2017

Práca s grafickým rydlom a medeným plechom bola pre Bohdana Hostiňáka, ktorý sa vo svojich obrazoch rád pohráva s historickými citáciami, symbolikou z dejín umenia, mystikou aj fikciou, premiérou. „A triptych, ktorý vznikal najdlhšie – od jesene 2016 do zimy 2017, je vôbec prvým výstupom autora v tejto technike,“ zdôrazňuje Zuzana Bodnárová.

Abstrakcia je svetom najmladšieho z vystavujúceho trojlístka, v Prahe žijúceho a tvoriaceho Martina Lukáča. Aj pre maliara, ktorý sa fixuje na globálne témy a inšpiračné zdroje, znamenalo stretnutie s grafickými technikami premiéru. „Jeho abstraktné ,kresby do šiestich zinkových plechov' sú vytvorené bez zaváhania, akoby ich ani nerobil prvýkrát,“ pripomína autorka projektu.

Milan Lukáč: Edition bsc 2017 Foto: BANSKÁ ST A NICA CONTEMPORARY
Milan Lukáč: Edition bsc 2017 Milan Lukáč: Edition bsc 2017

Prvá silvestrovská vernisáž pritiahla pred rokom viac ako 120 návštevníkov, Banská Štiavnica býva totiž v závere roka plná turistov. Na pravé poludnie posledného dňa v roku bude po značkou Display bsc lákať znova. Výstava Ihla, ruka, srdce, hlava II. však bude v Galérii Jozefa Kollára do 15. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Dúbravský #Martin Lukáč