Máriu Teréziu možno okrem filmu spoznať aj v múzeu

V závere roka sprístupnili v stropkovskom Kaštieli novú výstavu pod názvom Jej veličenstvo cisárovná Mária Terézia a jej doba. Výstava v priestoroch rytierskej sály kaštieľa sa koná pri príležitosti 300. výročia narodenia významnej panovníčky a má za cieľ pripomenúť jej osobnosť, myšlienky, činy, ale aj dobu, ktorú výrazne ovplyvnila.

01.01.2018 16:00
debata (4)
Výstavu o Márii Terézii môžu záujemcovia... Foto: Wikimedia (Public domain)
Mária Terézia Výstavu o Márii Terézii môžu záujemcovia navštíviť v Stropkove (na portréte Martina van Meytensa z roku 1759).

Výstava na vzácnych portrétoch predstavuje panovníčku vo viacerých obdobiach jej života. Predstavení sú ale aj jej rodinní predchodcovia Leopold I. a Karol VI., ako aj nasledovník trónu Jozef II. Výstava obsahuje tiež ďalšie portréty významných predstaviteľov habsburskej monarchie a súčasťou sú aj ďalšie zachované historické artefakty.

Mária Terézia (1717 – 1780) bola najvýznamnejšia a najdlhšie vládnuca panovníčka v našich dejinách. Zaslúžila sa o rozvoj krajiny predovšetkým svojou rozsiahlou reformnou činnosťou. Bola kráľovnou Uhorska (s Chorvátskom) a Česka, arcivojvodkyňou Rakúska, vojvodkyňou z Parmy a Piacenzy a veľkovojvodkyňou Toskánska. Za kráľovnú Uhorska ju korunovali v Bratislave v roku 1741. So svojim manželom Františkom I. Lotrinským mali spolu 16 detí. Viaceré z jej dcér žili po vydaji na kráľovských dvoroch v celej Európe. Ekonomický, spoločenský i politický rozmach monarchie v období jej vlády je poznačený viacerými nákladnými vojnami.

Výstavu o jej živote pripravilo Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom a mestom Stropkov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #výstava #Stropkov #Mária Terézia