Víkend ponúka poslednú šancu spriateliť sa s Picassom

Picassov život takmer každý trocha pozná. Bol opísaný v knihách, svedčia o ňom filmy. Existuje plno fotografií. Územčistý muž s tmavými očami bol fotogenický, vitálny. Na snímkach vždy vyzerá dobre. Potvrdzuje to aj výstava v Múzeu Danubiana v Čunove, ktorá potrvá ešte do 14. januára.

12.01.2018 16:00
Môj priateľ Picasso Foto: ,
Výstava Môj priateľ Picasso potrvá v Danubiane do 14. januára.
debata

Fotografie Edwarda Quinna vystavované pod názvom Môj priateľ Picasso stoja za to. Snímky sú veľmi dôverné a zo zaujímavého obdobia, vznikali prevažne v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Zachytávajú aj Picassove deti, Clauda a Palomu, ktoré mal s partnerkou Francoise Gilotovou. Na prvých snímkach je ešte aj ona, ale na ďalších už figuruje druhá umelcova manželka Jacqueline. Francoise ho totiž opustila – najmä pre záletníctvo, a Picasso sa ani nemal do ženenia – ale prežili spolu niekoľko krásnych rokov.

Na fotografiách je rodinná a tvorivá pohoda, fotograf Quinn ho nafotil napríklad v záhrade, pri mori, v ateliéri du Fournas, kde Picasso tvoril sochy. Pred hrnčiarstvom, lebo sa vtedy venoval aj keramike. Picasso je na fotkách v šiltovke, v sombrere, vždy so zaujímavými ľuďmi, napríklad so Jeanom Cocteauom. Na jednej snímke ho objíma krásna ruská herečka Ľubov Orlovová, známa z filmov Celý svet sa smeje, Volga, Volga, Cirkus, ktorá bola v tom čase veľmi populárna, získala ocenenia na festivaloch v Benátkach a mala priateľov medzi umelcami zo Západu. Fotka je z roku 1954. Vidno z nej, že ona obdivovala Picassa a Piscasso ju. Cigareta nechýba!

Na snímkach je aj Picasso ako fanúšik býčích zápasov, na manželskej posteli vo vlastnej spálni, so španielskou gitarou. Zaznamenané sú aj gratulácie k 75. narodeninám, ktoré už číta s manželkou Jacquelinou Roque. Táto dvojica je na mnohých záberoch – na letisku, na zámku, v rôznych situáciách a prostrediach. Na záverečnej snímke drží Jacqueline Picassovu ruku po operácii v roku 1965. (Bola s ním až do jeho smrti v roku 1973.)

Ako vidno, Quinn bol naozaj Picassov súkromný fotograf. A ako sa k Picassovi dostal? Ako sa Quinn vôbec dostal k fotografovaniu? Usmievavý, fúzatý a štíhly Edward bol vzhľadom pravý opak Picassa. Pochádzal z Dublinu (nar. 1920). Hral v kapele, počas vojny sa stal letcom, ale už v štyridsiatych rokoch odišiel za snúbenicou do Monaka. Vzali sa a usadili na Azúrovom pobreží. Quinn tu začal vystupovať v kabaretoch, ale zároveň ho očarilo fotografovanie. Sústreďoval sa na dovolenkujúce osobnosti a posielal ich fotografie do časopisov. Fotil napríklad Grace Kelly, Aristotela Onassisa, Winstona Churchilla, Brigitte Bardotovú, Salvadora Dalího, Maxa Ernsta a ďalších… Na Riviére sa zoznámil aj s Picassom a začal ho pravidelne fotiť. Bolo z toho celoživotné priateľstvo. Stretli sa v roku 1951 a spolupracovali do roku 1972. Za ten čas Quinn vytvoril takmer 10 000 fotografií z Picassovho života. Na výstave v Bratislave je výber 125 fotografií. Unikátne fotografie sú zapožičané od správcov Picassovej pozostalosti a sú naozaj veľmi zaujímavé. Quinn nič nasilu neštylizoval, Picasso je na snímkach uvoľnený. Ako živý.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Danubiana #Edward Quinn #Môj priateľ Picasso