Akvarely aj architektonické skvosty Jozefa Troligu v priestoroch knižnice

Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici na Lazovnej ulici, sprístupnila vo svojich umeleckých priestoroch výstavu architekta, maliara, ale aj naslavovzatého speváka Starohorského baníckeho spevokolu, Jozefa Troligu.

17.01.2018 14:05
Jozef Troliga Foto:
Jozef Troliga: Moskva (akvarel)
debata

Možno by ten Jozefov spev zostal v našom texte bez povšimnutia, veď ide hlavne o výstavu, ale banícky spevokol predviedol na vernisáži priam koncertné vystúpenie hlbokých mužských hlasov, ktoré burácali knižnicou.

Až po tomto koncerte Jozef Troliga previedol priateľov a návštevníkov vernisáže popri paneloch jeho krásnych akvarelov a skvelých architektonických vizuálov. Výstava je organizovaná pri príležitosti 60. narodenín autora, ktoré oslávi 3. februára 2018.

Rodák z Prešova študoval na tamojšom gymnáziu, potom na Fakulte architektúry Slovenskej vysokej školy technickej v Bratislave. Pôsobil v Stavoprojekte Prešov, neskôr sa s rodinou usadil v Banskej Bystrici, pracoval v Krajskom pamiatkovom ústave a ako riaditeľ Strediska pamiatkového ústavu v Banskej Bystrici. Od roku 1992 pôsobí ako architekt v slobodnom povolaní.

Starohorský banicky spevokol Foto: Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici
Starohorský banicky spevokol Starohorský banicky spevokol

Zlomovou v Troligovej architektonickej tvorbe bola 1. cena v medzinárodnej architektonickej súťaži Oistat, Divadlo v Amsterdame (1987). Ďalšie úspechy sú viazané k Slovensku a to ocenenia v domácich architektonických súťažiach DJGT v Banskej Bystrici, ŠD Košice, medzinárodné uznanie dostal aj v architektonickej súťaži pre Birmingham, (1988).

Život Jozefa Troligu, to nie sú len architektonické projekty. Keď už mal za sebou slušnú kariéru architekta, vrhol sa všestranný umelec na výtvarné umenie, presnejšie akvarely. Tie začal zhromažďovať asi pred pätnástimi rokmi a dnes má doma slušnú zbierku. Pochádza z ciest po Slovensku, ale aj zahraničí, kreslil všade, kde mu prostredie ponúklo možnosti na jemné, ale vycibrené a umelecky dômyselne spracované obrázky, ktoré sú tiež vystavené na spomínanej výstave. Keď prechádzate okolo panelov, neprehliadnete staré vydanie denníka Pravda, ktorý už dávnejšie upozornil na Troligovo výnimočné nadanie.

Výstava potrvá do 23. februára 2018.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici