Najväčšia narodeninová oslava SNG? Koniec roku 2019

"Nie je to katastrofálny posun, stále vidíme koniec," hovorí riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá.

20.01.2018 09:00
SNG , virualizácia Foto:
Takto by mala vyzerať SNG po dokončení rekonštrukcie, dostavby a modernizácie komplexu stavieb.
debata

Nie síce v lete, ale koncom budúceho roka by mala zrekonštruovaná, zmodernizovaná a dostavaná prvá slovenská galerijná inštitúcia otvoriť svoje brány. Vo vizualizácii vyzerá výsledok viac ako atraktívne, na realitu si treba ešte počkať. V čom hľadať príčiny, ktoré definitívny termín odovzdania stavby stále odďaľujú?

„Sú to mediálne nezaujímavé, ale na administratívu a vybavovanie veľmi náročné problémy. Vykopali sme napríklad silnú protipovodňovú stenu na mieste, kde nemala byť. V nádvorí sme sa prepadli do malej pivnice, ktorá nebola zakreslená v žiadnych plánoch. Sú to drobnosti, ktoré vybavujeme za pochodu,“ pokračuje. Napriek tomu už pracovníci SNG začali pracovať na projektoch stálych expozícií, ktoré zmodernizované priestory oživia Nielen v znamení nadchádzajúcich výročí sa nesie tohtoročný výstavný program. Highligtom bude výstava Filla – Fulla: Osud umelca, venovaná tvorbe dvoch klasikov českého a slovenského moderného umenia. „Obaja začínali ako vierozvestovia nového umenia, neskôr boli ,oficializovaní'. Ako československí občania reprezentovali úspechy českého a slovenského umenia v medzinárodnom kontexte, ale v 50. rokoch boli Emil Filla i Ľudovít Fulla obvinení z formalizmu,“ uvádza kurátorka Katarína Bajcurová.

Názov Osmičky zastrešuje netradičný projekt – veľká nástenka vo foyeri Esterházyho paláca postupne nasvieti roky 1948, 1968 a 1918. „Tento rok sa zbehlo veľa výročí, ktoré treba skomentovať. Kedysi sa to v školách, vo fabrikách i v podnikoch robilo formou násteniek, ale keďže sme galéria, nemusíme ako nástenkárky dávať na nástenky povystrihované obrázky, ale skutočné obrazy. Prvá nebude Február 1948 oslavovať, ale vypointovane bude vysvetľovať, čo priniesla zmena režimu do umenia a čo znamenal socialistický realizmus v praxi,“ hovorí Alexandra Kusá, ktorá kurátorsky pripraví prvú „nástenku“.

Dielo najvýznamnejšieho predstaviteľa architektonickej avantgardy na Slovensku pripomenie výstava Architekt Friedrich Weinwurm: Nová cesta, ktorej vernisáž bude už o týždeň. „Sprítomní osobnosť ľavicovo orientovaného intelektuála pri interpretácii spoločenskej úlohy architektúry. Tá spočívala na riešení bytovej otázky a témach s ňou súvisiacich, ako bolo postavenie jednotlivca a rodiny v modernej spoločnosti, industrializácia a štandardizácia,“ osvetľuje kurátorka Henrieta Moravčíková.

Aj tento rok bude vstup do galérie zadarmo. Minulý rok prišlo len do Esterházyho paláca v Bratislave takmer 57 900 návštev­níkov, teda takmer o 15-tisíc viac ako v roku 2016. Divácky najúspešnejšou bola výstava Sen verzus skutočnosť: Umenie a propaganda 1939 – 1945, ktorú si nedalo ujsť 26 176 návštev­níkov. Druhým najatraktívnejším bol projekt Nech šije: Móda na Slovensku v rokoch 1945 – 1989, ktorý navštívilo 20 689 ľudí.

Spolu s vysunutými pracoviskami v Pezinku, Ružomberku, Strážkach a vo Zvolene prejavilo záujem o výstavy, výchovno-vzdelávacie programy a kultúrno-spoločenské podujatia viac 170-tisíc návštevníkov. Zaujímavé projekty pripravila Slovenská národná galéria aj na tento rok.

Sedemdesiate výročie oslávi SNG v lete veľkou narodeninovou oslavou. Gratulanti nemusia nosiť darček, dostanú ho – stačí prísť. Pri tejto príležitosti vyjde aj kniha pre deti o tom, ako funguje galéria. Nie tá prvá slovenská, ale galérie vôbec. „Najväčšia oslava bude pre nás na konci roku 2019, kedy by mala byť rekonštrukcia a modernizácia SNG dokončená. Vtedy chceme vyraziť,“ dodáva Alexandra Kusá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #rekonštrukcia #SNG #alexandra kusá