Kaštieľ v Moravanoch sa otvára umelcom

Perla na Považí, slovenský poklad s výnimočnou architektúrou. Aj takéto prívlastky možno dať kaštieľu v Moravanoch nad Váhom, ktorý posledné roky chátral.

02.02.2018 09:00
Kaštieľ v Moravanoch Foto:
Kaštieľ v Moravanoch nad Váhom roky chátral.
debata

Dnes však svitá historickej stavbe na lepšie časy. Noví majitelia, mladí právnici Petra a Róbert Vydrovci, sa rozhodli kaštieľ nielen zrekonštruovať, ale spraviť z neho opäť priestor pre umelcov.

„Možno sa pýtate, prečo práve kaštieľ Moravany, ale ako naši rodičia hovoria, s manželkou sme blázni do starých ,barabizní' a viac-menej v rámci voľného času venujeme veľa času starším objektom. Dá sa povedať, že niekoľko ruín sme zachránili a zastabilizovali päť minút pred dvanástou a máme širší plán ako niektoré objekty, vrátane kaštieľa v Moravanoch, využiť v umelecko-architektonicej oblasti,“ povedal majiteľ kaštieľa Róbert Vydra. Podľa neho je kaštieľ v Moravanoch jedinečným objektom, ktorý si zachoval vidiecku renesančnú architektúru. „Je to relatívne ucelený areál, ktorý nebol zásadným spôsobom prestavaný a zachoval si svoj typický renesančný ráz. Je to taká naša srdcová záležitosť,“ povedal Vydra, podľa ktorého bol kaštieľ, keď ho v lete prevzali, v neutešenom stave.

Noví majitelia však chcú zabrániť tomu, aby kaštieľ dopadol ako podobné historické stavby na Slovensku a úplne schátral. Na budove už začali so záchrannými prácami. Ďalším cieľom manželov je zrenovovať kaštieľ tak, aby mu prinavrátili jeho niekdajšiu noblesu a význam. Kaštieľ sa nemá stáť súkromným sídlom, kde nebude mať verejnosť prístup, ale naopak, podľa majiteľov „doslova mekkou umenia“. „V súčasnosti stojíme na rázcestí a uvažujeme, ktorým smerom sa začať uberať, aby sme zabezpečili, že kaštieľ Moravany opäť otvorí svoje brány pre verejnosť a začne žiť bohatým kultúrnym životom. Vzhľadom na symboliku moravianskej Venuše a obdobie využitia kaštieľa ako Domova slovenských výtvarných umelcov a architektov, týmto podávame ruku celej výtvarnej a architektonickej obci. V závislosti od jej záujmu a ďalšej spolupráce by sme v kaštieli radi opätovne vytvorili podmienky na tvorbu a prezentovanie najmä slovenského, ale aj zahraničného výtvarného umenia, architektúry a dizajnu,“ povedal Vydra.

V prvej fáze vytvoria výstavný priestor v takzvanej Bielej sále kaštieľa, ktorá sa nachádza v bývalej koniarni. Tento priestor môže fungovať nezávisle už počas rekonštrukcie historickej budovy kaštieľa, okolo ktorého boli komplikované právne vzťahy. Desaťročie bránili akémukoľvek nakladaniu s kaštieľom a predchádzajúcich majiteľov nebolo jednoduché presvedčiť, aby chátrajúcu budovu predali. Noví majitelia kaštieľ získali až vlani v lete.

V minulosti bol kaštieľ domovom pre výtvarníkov a architektov. „Architekti a výtvarní umelci sa tu stretávali na sympóziách, konferenciách, vzájomne sa spoznávali, diskutovali o architektúre a výtvarnom umení a z tejto pôdy vznikla nejedna úspešná spolupráca,“ povedal prezident Spolku architektov Slovenska Juraj Hermann, ktorý dúfa, že vďaka iniciatíve nových majiteľov kaštieľ na túto slávnu éru nadviaže. „Náš spolok bude tieto snahy všemožne podporovať v rámci svojich možností. Som presvedčený, že z kaštieľa v Moravanoch sa stane nové kultúrne miesto na mape Slovenska a želal by som si, aby sa tu v tvorivej, harmonickej symbióze predstavovali všetky súčasné podoby umenia.“

Kaštieľ vznikol z iniciatívy rodu Thurzovcov ako bloková poschodová stavba slúžiaca na správu časti územia hradného panstva Hlohovec. Najstaršia stavba mala fasády ukončené renesančnou poloblúčikovitou atikou skrývajúcou mohutnú strechu. Vďaka tomuto detailu radí väčšina historikov architektúry moraviansky kaštieľ medzi najreprezenta­tívnejšie renesančné vidiecke kaštiele na území Slovenska. Motív atiky zostal dominantný aj napriek mladším prestavbám. Dokonca bol použitý aj na iných častiach kaštieľa v priebehu 19. a 20. storočia. V polovici 20. storočia došlo k zoštátneniu kaštieľa, ktorý slúžil pre potreby lesného úradu a obce. V roku 1959 sa stal majetkom Slovenského fondu výtvarných umení a jeho generálna obnova bola ukončená až koncom 60. rokov minulého storočia. Chátrať začal od roku 2008, dokonca sa v ňom usídlili bezdomovci, ktorí ho takmer zdevastovali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kaštieľ v Moravanoch #Petra a Róbert Vydrovci