Výstava: Sólo pre ženy

V Stredoeurópskom dome fotografie na Prepoštskej ulici v Bratislave vystavuje do 18. februára známa fotografka Silvia Saparová kolekciu Next Generation.

05.02.2018 09:00
Silvia Saparová Foto:
Z kolekcie fotografií Next Generation.
debata

Aj tentoraz sa venuje svojej tradičnej téme – ženám. Na snímkach majú príbeh, osobnosť, krásu, sú zaujímavé a slobodné. V pozvánke na výstavu sa hovorí, že Silvia Saparová aktuálnou expozíciou nadväzuje na tvorivý program, ktorý rozvíja od roku 2011.

„Vtedy sme mali možnosť vidieť výstavu Iné ženy, kde nás fotografka prekvapila obratom. Prešla od extrovertnej inscenácie (Couples: 1999, Women in Condition: 2007–2010) k oveľa meditatívnejšej polohe,“ vysvetľujú kurátori výstavy Dominika Horáková a Michal Huštaty. Súbor Iné ženy divákom vtedy priblížil sériu rozmerných fotografií žien z autorkinho blízkeho prostredia. Boli zbavené akýchkoľvek naznačujúcich či formálnych doplnkov. Ostali iba obrazy žien, ktoré sú iné, teda – každá je iná. Iné preto, lebo ich vnútorný život je základom vonkajšieho vzhľadu. V aktuálnom cykle Next Generation, ktorý si diváci práve môžu pozrieť, Silvia Saparová pokračuje vo svojom intuitívnom mapovaní. Sú to opäť portréty žien vyňatých z konkrétneho prostredia, pripútaných iba k objektívu fotoaparátu. Autorka ich ponára do tmavého prostredia, v ktorom sa prekrýva svetlo a tieň, vznikajú prechody, ktoré zjemňujú.

Výstava predstavuje portréty žien, ktoré autorka systematicky fotografuje a ktoré už mohli diváci vidieť v predchádzajúcej sérii. Ide teda vlastne o časozberný výskum. Fotky prezentujú aj ďalšiu, najmladšiu generáciu umelkýň, autorkiných študentiek. Práve stvárnenie mladej generácie predstavuje veľmi zaujímavý moment expozície. „Môžeme hovoriť aj o smart generácii, keďže jej predstavitelia vo svojej tvorbe často reflektujú prítomnosť digitálnych obrazov, technológií a sociálnych sietí, samozrejmých v uponáhľanej postinternetovej dobe,“ dodávajú kurátori.

Ženy na fotkách pôsobia naozaj zvláštne. Nič ich neurčuje, nezväzuje, nie sú ničím obklopené. Môže sa prejaviť ich osobnosť, vidno, že sú slobodné. Cítiť, že ani fotografka nedominuje, nič im nekáže, neštylizuje ich. Na fotkách sú len ženy a ich osobnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Next Generation #Silvia Saparová