Desať brazílskych maliarov v Galérii v podkroví vytvorilo farebnú Obrazíliu

Farebná Obrazília, Táto hra so slovom predstavuje výstavu obrazov desiatich brazílskych maliarov, ktorú sprístupnili v Štátnej vedeckej knižnici v Galérii v podkroví v Banskej Bystrici.

05.02.2018 11:51
Norma Amaral - Ternura Antiga Foto:
Norma Amaral - Ternura Antiga, 70X90, z výstavy Farebná Obrazília
debata

Je to skutočný obraz Brazílie v rôznofarebnom šate, štýlovej rôznorodosti a bohatosti maliarskych možností. Či už sú to vzťahy, láska, kolorit brazílskych periférií, pracovitosť jednoduchých ľudí či momenty skutočného, každodenného života, to všetko je zastúpené na obrazoch o Brazílii.

Adelio Sarro, Giselle Ulise, Norma Amaral,Yuji Arimizu, Raquel Galena, José Carlos de Lima, Dennis Agabiti Esteves,José Lino Zequetto, José Saraiva, Tomas Makiyama, Veniton Verde, Gilson Santana a Eduardo Vilela. Tieto diela v kurátorskej koncepcii Ildikó Gúzikovej pretepľujú Galériu v podkroví farebnosťou, maliarskou zručnosťou a umeleckou presvedčivosťou.

Yuri Arimizu, 30x50, z výstavy Farebná Obrazíla Foto: Radka Čabrádiová, Literárne a hudobné múzeum Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica
Yuri Amirazu Yuri Arimizu, 30x50, z výstavy Farebná Obrazíla

Umelci, ktorí sa predstavujú na výstave Obrazília vystavovali v rôznych svetových metropolách a s úspechom reprezentovali svoju krásnu i keď rozporuplnú krajinu. Oplývajú silnou dávkou mimoriadne dobrej pozorovacej schopnosti a používajú pritom rôzne štýly od insitného naivizmu cez impresionizmus až po surrealizmus či realizmus. Motívom maliarov môže byť žena v jemnom, farebosťou odlíšenom štýle, ktorú maliar odel do šašovských šiat. Iná tvorba zas poukazuje na vzťahy a ľudské vášne, aby odobrila negativizmus a neľudskosť v našom súžití.

Giselle Ulisse - Caos de Individualia, Chaos de... Foto: Radka Čabrádiová, Literárne a hudobné múzeum Štátna vedecká knižnica Banská Bystrica
Giselle Ulisse Giselle Ulisse - Caos de Individualia, Chaos de individul, 80x60

Je to naozaj farebná mozaika štýlov a umeleckých pochopení, kde si každý nájde pre seba to, čo mu je blízke. Prechádzka Brazíliou bez cestovného pasu len s túžbou poznať krásne a rôznorodé umenie tejto vzdialenej a teraz aj blízkej krajiny, prináša pekný zážitok v čase, keď prichádza zimná tieseň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Galéria v podkroví