V Kremnici bude výstava Popovičovcov o vynálezoch 20. storočia

Národná banka Slovenska - Múzeum mincí a medailí Kremnica predstaví prostredníctvom multimediálnej výstavy dvojicu umelcov, otca a syna - Ivana a Dávida Popovičovcov.

14.02.2018 05:00
Mať tak o koliesko viac Foto: ,
Výstava bola premiérovo uvedená v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave v lete 2017.
debata

Vernisáž výstavy s názvom Mať tak o koliesko viac!, ktorá vznikla podľa úspešného projektu rovnomenného animovaného seriálu a knihy pre deti, sa uskutoční v stredu 14. februára o 15.00 h.

Výstava bola premiérovo uvedená v Medzinárodnom dome umenia pre deti Bibiana v Bratislave v lete 2017. Do Kremnice ju prídu predstaviť samotní autori. Hostí vernisáže čaká pestré rozprávanie a kreslenie výtvarníka Ivana Popoviča, ako aj ukážka z animovaného seriálu komentovaná Dávidom Popovičom.

Podľa pôvodne útlej knižky o vynálezoch 20. storočia od autora Ivana Popoviča, vydanej vlastným nákladom v roku 2001, vytvorili a nakrútili Dávid a Ivan Popovičovci v koprodukcii s RTVS 52-dielny animovaný seriál, ktorý vznikal v rokoch 2002 až 2015. Je to najrozsiahlejšie dielo v novodobých dejinách slovenského animovaného filmu. Projekt sa stal úspešným aj v zahraničí. Okrem domácich ocenení (Prémia Igric, Slnko v sieti) seriál získal ceny na medzinárodných festivaloch v Mníchove, Toronte, Soule a Amsterdame.

Animovaný seriál mapuje vážne vynálezy 20. storočia, ktoré používame s takou samozrejmosťou, ako keby tu boli odjakživa. Patria k nim žiarovka, telefón, guľôčkové pero, vysávač, mrakodrap, padák, ale aj počítač, platobná karta, kalkulačka a mnoho ďalších. Seriál sa drží faktov, no nechýba mu humor a nadhľad.

Dnešná podoba knihy Mať tak o koliesko viac!, ktorá je aj súčasťou výstavy, vyšla v reedícii v máji 2017. Je obohatená o množstvo obrazového materiálu, ktorý výtvarníci pri výrobe filmu počas 13 rokov nazhromaždili. Súčasťou výstavy je i 13 dielov rovnomenného televízneho seriálu upravených špeciálne pre výstavu do troch vysielacích blokov.

Celý projekt je orientovaný rodinne. Ako uvádzajú autori, ich zámerom je, „aby sa deti pýtali a aby im rodičia odpovedali. Aby okrem zábavy a poučenia aj spolu komunikovali. Je to zvlášť veľká výzva v dnešnej dobe, keď mobilné technológie ľudí vzdialených zbližujú, ale ľudí blízkych navzájom od seba vzďaľujú."

debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Popovič #Dávid Popovič